Защо здравният министър Костадин Ангелов отказва да затегне мерките срещу разпространението на К-19? Днес на редовната пресконференция той и представители на Националния оперативен щаб (НОЩ) описаха изключително сложна ситуация, свързана с рязък ръст на заразените у нас.

Репортер на „Флагман“ попитал министъра – премиерът ли го спира да наложи ограничения.

„Лъжа - категорична“, отсече Костадин Ангелов. „Никой не ме спира и никой не ни е спирал никога да вземаме каквито и да е било мерки. Напротив – винаги сме слушали това, което ни казват експертите“, добави той.

По повод обвиненията към Ангелов, че като кандидат-депутат прави скрита кампания в медиите, изданието го попитало няма ли възможност да прехвърли отговорността си като министър на един от петимата си заместници.

„Няма да го направя, защото съм се клел ясно и точно в Народното събрание във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. И тогава, когато в страната стане нещо, което е на моите плещи, Вие няма да питате заместник-министъра и моята отговорност няма да е паднала, а ще питате отново мен и ще питате защо аз съм постъпил по този начин. Не!

Аз ще си нося отговорността до края и съм ви го казвал многократно. А кой какво ме обвинява – има право да прави всичко. Демокрацията позволява свободните мнения да се разпространяват навсякъде“, отговори Костадин Ангелов.

Преди това той отново обясни, че не се оттегля като кандидат-депутат - първи е в листите на ГЕРБ във Варна и във Велико Търново. Ангелов се оттеглял само от кампанията. А в медийните си участия щял да говори само на здравни теми, а не за политика. 

Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев все пак заявиха, че имат готовност да затегнат мерките. Според Кунчев обаче нямало голям смисъл, ако населението не е убедено в нуждата от тях. 

Не се страхуваме от налагане на мерки. Ако се наложи, ще го направим, увери Костадин Ангелов след каскада от репортерски въпроси по темата.