"Все още при нас идват хора, които не вярват, че COVID-19 съществува“, това заяви д-р Бруск Халил. Специалистът е пулмолог и завеждащ COVID отделението във Втора МБАЛ – София.

По думите му пациентите изчакват до последния момент, за да потърсят лекарска помощ, което при тази инфекция може да се окаже фатално.

„Хората подценяват болестта, не взимат нещата сериозно. Когато потънат в дихателна недостатъчност, тогава търсят нашата помощ“, казва д-р Халил. Той посъветва пациентите да търсят лекарска помощпри първи симптоми на дихателна недостатъчност – задух, болки в гърдите и температура. „Нон стоп обясняваме на хората, че коронавируса съществува.

Даже единият пациент при нас – осем дни му казвам, че е за болница, той ме гледа с пренебрежение. И в момента бере душа, с най-голям зор успяхме да го извадим от това положение“, разказва д-р Халил. Той коментира, че наложените противоепидемични мерки са добри и нужни.

По думите му трябва да очакваме трета вълна на коронавируса през следващото лято, когато антителата на повечето преболедували ще изчезнат.

Специалистът посочи и няколко продукта, които помагат в превенцията срещу К-19. Плодът нар, чай от лайка или анасон са отлични превантивни мерки за тези, които искат да се предпазят от коронавируса, препоръча по bTV д-р Бруск Халил, който завежда ковид отделението Втора МБАЛ – София.