До дни се очаква страната ни да влезе в "оранжевата зона" по разпространение на коронавируса. Това обяви вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. 

Вероятните причини за увеличаването на новите случаи са пътуванията в чужбина и идването на чуждестранни туристи в България. Това предположи пулмологът д-р Петър Чипев в студиото на "България сутрин".

Според него Делта вариантът засяга организма по същия начин, както и предните варианти. Той вече има пациенти, които се оплакват от същите симптоми, каквито бяха типични за предишните варианти на Ковид-19.

"На този етап изглежда, че протичането на заболяването не е по-различно като тежест. Води до продължителна температура, отпадналост и кашлица. Загубата на обоняние е за по-кратко време", уточни д-р Петър Чипев. Той отбеляза, че множество изследвания показват нарушения в съня след преболедуване от Ковид-19.

"Вирусът провокира безсъние, защото засяга нервната система. По време на сън мозъкът е по-активен, това е свързано с изграждането на паметта, както и на паметта в имунната система", добави пулмологът. 

Д-р Чипев препоръчва няколко дни преди ваксинация и след нея човек да спи възможно най-дълго време. Той посочи проучвания, според които 3-4 пъти по-силен и траен имунитет изграждат хората, които спят повече в дните около имунизацията. Пулмологът е категоричен, че темпът на ваксинация значително трябва да се увеличи. 

"Заболеваемостта не е пресечена в страните с висок процент на ваксинация, но смъртността е намаляла. При новата вълна във Великобритания, САЩ, Гърция има ниска смъртност. Ползата от ваксините не е толкова за ограничаване на разпространението на вируса, колкото за по-лекото преболедуване и спасяването на човешки животи", заяви д-р Чипев.

Пулмологът е обнадежден, че скоро в България може да започне да се прилага лечение с моноклонални антитела. Страната ни не беше включена в рамковото споразумение на ЕК с фирмата производител, но можем да сключим двустранен договор.