Пръстовите отпечатъци най-вероятно ще отпаднат като вход за болниците. Днес служебният здравен министър Илко Семерджиев ще обсъжда с експерти как да отмени новата система за регистрация в лечебните заведения. Тепърва ще се решава как законово идентификаторът да бъде отменен.
Според новия екип на здравното министерство въвеждането на пръстовите отпечатъци не е довело до икономии, както твърди старото ръководство. Дори напротив. Плановете са вместо с пръстов отпечатък, в болничните заведения да се влиза със здравна карта.

Министерството на здравеопазването събира днес страните по спора за отмяната на електронната пръстова идентификация, съобщава факти.бг.

За участие в съвещанието са поканени представители на Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на частните болници, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ и Федерация „Български пациентски форум“.

Според служебния здравен министър Илко Семерджиев въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта:Ако в резултат на тази среща стигнем до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, ние просто няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим правен вакуум - напротив. Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта, каза преди седмица министър Илко Семерджиев.Според служебния здравен министър Илко Семерджиев тя не е спестила средства и трябва да бъде заменена.

На съвещанието днес трябва да бъдат изяснени позициите на Министерския съвет, здравната каса, частните болници и пациентските организации, които са страни по делото във Върховния административен съд. През ноември миналата година тричленен състав на съда обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса.

Припомняме, че системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата 2016 година.