Как разделяме обикновените пациенти от ковид пациентите в болниците и дали това се отразява реално на възнаграждението, което получават лекарите, това коментира тази сутрин в ефира на БНТ председателят на БЛС проф. Иван Маджаров.

Преди месец проф. Маджаров заяви, че законът за извънредното положение е категоричен, че допълнителните 1000 лв. трябва да се изплащат на медиците на първа линия, докато трае извънредното положение и три месеца след това, а повод за коментара му беше изказване на  министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров - че заради липсата на актуализация на бюджета, тези средства са разчетени до средата на месец май. 

Става дума за истински пациенти, които са преминали през ковид. Но трябва да е ясно, че случаите са различни. Говорим за едно заболяване, за което никой нищо не знаеше доскоро. Симптомите бяха и продължават да бъдат различни, съответно и изследванията, а оттам и диагностиката. Не се подчиняват на алгоритъм.

През април се обединихме от факта, че през този период на пандемия трябва да осигурим минимум едни 85 % възнаграждения, независимо как се отчитат леченията на болните.

Когато имахме пик на пандемията всички болници и общопрактикуващи се нуждаеха от това, защото бяха спрени всички профилактични планови операции. Всъщност това беше мярката, която спаси положението при тези условия заради вируса", заяви проф. Маджаров и добави, че глобите в случая са формални.

"Сега болниците получата писма да връщат пари, с които не са отчетени ковид пациенти, а през декември министърът обяви, че и антигенните тестове са достатъчни за това. Да помислим обаче, че обществото ще разчита тепърва на същите тези хора, на същите лекари и медицински сестри - само след няколко месеца. Е, как очакваме някой да е достатъчно мотивиран, след като се знае, че в момента, в който се успокои обстановката, ще се появи някой, който даже не е виждал ковид?!

Не искам да обвинявам колегите от Здравната каса, нито начина, по който се насочват проверките от там. Още през октомври призовахме да се спре с формализма. И сега ще добавя, че би било недостойно някои политици на гърба на лекарите да прилагат някакъв натиск.

Да, беше казано публично, че една клинична пътека за ковид е оценена на 1200 лева. Но реално около 4000 лева струва пациент с това заболяване. Случаите, които се представят пред обществото като леки, на седмия ден стават тежки и се продължава престоя на пациентите. Само че разликата между 1200 и 4000 не я покриват болните. 

Ще видим какво ще се случи есента и какво ще получат болниците, като трябва да имате предвид и моралната страна на въпроса, защото в един момент ще се окаже, че някои колеги ще бъдат натоварени с повече ковид болни, други с по-малко.