Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да реже от прите на болниците, лекарите от доболничната помощ и зъболекарите заради намаления прием на пациенти по време на извънредното положение, пише Монитор.

Няма да има фактури, няма да се иска извънредно да бъдат отработени средствата до 85%, които касата приведе за двумесечния период. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) пред Нова тв.


Имахме среща със здравния министър Кирил Ананиев и заметник-министъра Жени Начева, разбрахме се, допълни  той.

По думите му става въпрос за компенсаторни пари.

Д-р Маджаров посочи, че цялото здравеопазване е било в готовност да работи нормално по време на извънредната ситуация, но е имало болнични отделения поради карантина, в които като цяло планови пациенти не са търсили лекарска помощ.

Председателят на БЛС посочи, че в анекса, подписан от Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз със здравната каса няма споменато връщане на суми или удържане.

Изключително амбицизно е да кажем, че няма пропуски в една система. Тази епидемия показа, че умеем да се мобилизираме, да работим в една и съща посока. Диагностиката работи и в държавните, и в частните болници, лечение – също. По осигурване на помощта и приемането на пациентите работят всички независимо от собствеността, каза д-р Иван Маджаров.

Световноизвестнен факт е, че нямаше първоначално пълна подготова за такава епидемия, но постепенно всичко се  нормалицира. Опасността да се зарази персонала в болниците е висока. В цял свят тя е 18 на сто, каза още той.

Време е обществото да се поздрави, да си отдъхне. Ние, медиците, трябва да продължим още време. Трябва да внимаваме дали няма да се появи нова вълна, нови пациенти с кашлица и висока температура, допълни председателят на съсловната организация.

Д-р Иван Маджаров благодаря на обществото, че се  съобрази с предупрежденията на медиците и е спазвало техните съвети.