Ветеринарен лекар в Пекин е потвърден като първият случай в Китай на заразен и починал човека с маймунски Б вирус (BV), близките му контакти засега са в безопасност, съобщава "Глобал таймс".

53-годишният ветеринар, който работи в институция, изследваща нечовекоподобни примати, показва ранни симптоми на гадене и повръщане, месец след дисекция на две мъртви маймуни в началото на март, разкрива китайския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Ветеринарът е потърсил лечение в няколко болници и в крайна сметка е починал на 27 май. 

Преди този случай в Китай не е имало фатални или дори клинично очевидни BV инфекции, като по този начин случаят с ветеринарен лекар отбелязва първия случай на инфекция при хора с BV, идентифициран в Китай.

Изследователите са събрали цереброспинална течност на ветеринарния лекар през април и са я идентифицирали като положителна за BV, но пробите от близките му контакти предполагат отрицателни резултати за вируса. 

Вирусът, първоначално изолиран през 1932 г., е ензоотичен алфахерпесвирус в макаци от рода Macaca. Може да се предава чрез директен контакт и обмен на телесни секрети и има смъртност от 70% до 80%.

Предполага се че BV при маймуните може да представлява потенциална заплаха за професионални работници. Необходимо е да се елиминира BV по време на развитието на специфични патогени-свободни резус колонии и да се засили наблюдението в лабораторни макаци и професионални работници в Китай.

Маймунксият Б вирус се предава точно както вирусът на херпес симплекс (HSV) при хората, според Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Подобно на коронавируса, първите симптоми на маймунския Б вирус са грипоподобни, които включват треска и студени тръпки, мускулни болки, умора, главоболие. Симптомите могат да варират между един ден и три седмици.

Докато заболяването се влошава, вирусът може да доведе до подуване на мозъка и гръбначния мозък, което води до неврологични и възпалителни симптоми, проблеми с мускулната координация, мозъчни увреждания и тежки увреждания на нервната система в крайна сметка водят до смърт.

Смята се, че този вирус е заразил само 50 души до 2020 г., от които 21 са починали. "Въпреки че рискът от вторично предаване изглежда минимален, преди това е документиран един случай на предаване на вируса на херпес В от човек на човек".

Той добавя, че инфекциите с маймунски вируси са се случили главно при "ветеринарни лекари на примати, персонал за грижа за животните или лабораторни изследователи в САЩ".