Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че четири сиропа за кашлица са свързани със смъртта на 66 деца в Гамбия. В съобщението се посочва, че сиропите са „потенциално свързани с остри бъбречни увреждания и 66 смъртни случая сред деца“, пише Би Би Си.

Продуктите са произведени от индийската компания Maiden Pharmaceuticals, която не е предоставила гаранции за тяхната безопасност, добавя СЗО.

Би Би Си се свърза с компанията за коментар. Индийски официални лица заявиха, че са поискали от СЗО да сподели доказателства за връзката между сиропите и смъртните случаи.

СЗО идентифицира четири продукта в Гамбия, но „е възможно да са били разпространени чрез неофициални пазари в други държави или региони“, допълва организацията в предупреждението, публикувано на нейния уебсайт.

Употребата им може да доведе до сериозни наранявания или смърт, особено сред децата.

Намесата на СЗО дойде, след като в края на юли медицинските власти в Гамбия установиха увеличаване на случаите на остро бъбречно увреждане сред деца под 5-годишна възраст. Оттогава правителството на страната преустанови употребата на всички сиропи с парацетамол и призова хората да използват таблетки вместо тях.

Педиатърът д-р Евдокимова: Детският сироп за кашлица е опасен!

СЗО заяви, че лабораторният анализ на пробите от продуктите „потвърждава, че те съдържат неприемливи количества диетиленгликол и етиленгликол като замърсители“.

Веществата са токсични и ефектът от тях „може да включва болки в корема, повръщане, диария, невъзможност за отделяне на урина, главоболие, променено психическо състояние и остро бъбречно увреждане, което може да доведе до смърт“, предупреждават още от СЗО.

Миналия месец здравните служители на Гамбия съобщиха, че десетки деца са починали, без да посочват точния им брой.

СЗО заяви, че е възможна „глобална експозиция“, тъй като производителят може да е използвал същия замърсен материал в други продукти и да ги е разпространявал на местно ниво или да ги е изнасял.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук