Пандемията от COVID-19 ще "продължи с година повече, отколкото би трябвалo", защото по-бедните държави не получават ваксините, от които имат нужда, заявиха от Световната здравна организация (СЗО).

Според доктор Брус Айлуорд, старши съветник на СЗО по световната инициатива за осигуряване на справедлив и равен достъп до ваксини Covax, това означава, че COVID кризата би могла "лесно да се проточи доста след началото на 2022 г.".

По-малко от 5% от населението на Африка е ваксинирано, в сравнение с 40% в повечето останали държави по света.

Великобритания е доставила над 10 милиона ваксини на държави в нужда, като страната е поела ангажимент да достави общо 100 милиона.

Доктор Айлуорд призова богатите държави да отстъпят мястото си на опашката за ваксини, за да може фармацевтичните компании да дадат приоритет на държавите с най-ниски доходи.

Според него богатите държави трябва да "направят инвентаризация" на това докъде са стигнали по отношение на своите ангажименти за дарения, поети на срещи, като тези на Г-7 Сейнт Айвс от това лято.

"Мога да ви кажа, че не се движим по план", заяви той, цитиран от BBC. "Наистина трябва да ускорим процеса или тази пандемия ще се проточи доста повече, отколкото трябва."

Сдружението с благотворителна цел The People's Vaccine публикува нови данни, които предполагат, че само една от обещаните от фармацевтичните компании и богатите страни седем дози, всъщност, достига дестинациите в по-бедните държави.

По-голяма част от ваксините срещу COVID-19 са поставени в страните с високи или средни доходи. Африка допринася с едва 2.6% от дозите, поставени в световен мащаб.

Групата благотворителни организации, която включва Oxfam и Съвместната програма на ООН за ХИВ и СПИН, също така разкритикува Канада и Великобритания за това, че са осигурили ваксини за собственото си население чрез международната програма на Covax.

Официалните данни сочат, че Великобритания е получила 539 370 дози от ваксината на Pfizer, докато Канада се е снабдила с малко по-малко от 1 млн. дози на препарата на AstraZeneca.

Първоначалната идея на Covax беше всички страни да могат да се сдобият с ваксини, в това число и богатите. Повечето страни от Г-7 обаче решиха да се въздържат от тази опция, след като започнаха да сключват сделки директно с фармацевтичните компании.

Глобалният здравен съветник на Oxfam Рохит Малпани признава, че Канада и Великобритания технически са имали право да получат ваксини по този начин, след като са платили за механизма, по който действа Covax, но заяви, че въпреки това е "морално неоправдано", предвид факта, че и двете държави са се сдобили с милиони дози посредством своите двустранни споразумение.

"Те не трябваше да получават тези дози от Covax," заяви той. "Това означава, че по-бедните държави, които вече и без друго са на края на опашката, в крайна сметка ще трябва да чакат по-дълго."

Британското правителство посочи, че страната е една от тези, които стартират Covax през миналата година с дарение от 548 млн. паунда. Канадското правителство пък обяви, че вече не използва ваксини от Covax.

"Веднага след като стана ясно, че количествата, с които сме се снабдили чрез двустранните ни споразумения, ще бъдат достатъчни за населението на Канада, ние пренасочихме дозите, които бяхме получили от Covax, обратно към програмата, така че да бъдат разпространени в развиващите се страни", заяви Карина Гулд, министър по международното развитие на Канада.

Първоначалната цел на Covax беше да достави два милиарда дози ваксини до края на тази година, но досега са доставени 371 млн. дози.