Европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна на заразяване с коронавирус, тъй като пандемията не е приключила. Това предупреждение отправи в интервю за британския вестник „Дейли телеграф“ доктор Ханс Клюге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

Докато европейските страни започнаха да разхлабват ограничителните мерки, Клюге подчерта, че сега е „времето за подготовка, а не за празненства“. Той подчерта, че случаите на заразени с коронавирус във Великобритания, Франция и Италия започнаха да падат, но това не означава, че пандемията отминава, уточнява bg-voice.com.
 
Епицентърът на заразата в Европа сега е на изток, случаите в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан се увеличават, изтъкна регионалният директор на СЗО. По думите му държавите трябва да използват това време мъдро и да започнат да укрепват здравните си системи, както и да увеличават капацитета в болниците, първична медицинска помощ и интензивните отделения.

„Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за ликуване, това е време за подготовка. Това правят скандинавските държави – те не изключват втора вълна. Но те се надяват да бъде локализирана и да могат да скочат бързо“, обясни Клюге.

Той също каза, че втората вълна може да съвпадне с разпространението на други инфекциозни заболявания.
 
„Много съм притеснен от двойна вълна – през есента, може да имаме втора вълна на Covid и друга на сезонния грип или морбили. Преди две години имахме 500 000 деца, които не получиха първа ваксина против морбили“, обясни Ханс Клюге.

Много експерти предупредиха, че втора вълна на пандемията може да бъде дори по-смъртоносна от първата, припомняйки пандемията от Испански грип през 1918-1920 г. Когато се появи Испанският грип за първи път през март 1918 г., той е имал белезите на типичния сезонен грип, но есента се върнал много по-смъртоносен.

В крайна сметка вирусът е отнел живота на около 50 милиона души. Движението на войниците в края на Първата световна война се смята, че е ускорило разпространението на вируса. Също е имало трета и четвърта вълна, въпреки че не са били толкова опустошителни.
 
„Ние знаем от историята, че при пандемиите страните, които не са били ударени в началото, могат да бъдат засегнати при втората вълна“, коментира Клюге пред изданието.

„Какво ще видим в Африка и Източна Европа? Те са зад кривата – някои държави казват, че „ние не сме като Италия“ и две седмици по-късно, бум! Те за съжаление могат да бъдат засегнати от втора вълна, така че трябва да бъдем много, много внимателни“, добави той.

По думите му разхлабването на ограничителните мерки трябва да става постепенно и внимателно, тъй като все още няма ваксина и лечение.

„Хората мислят, че блокадата свърши. Нищо не се е променило. Целият пакет за контрол на заразата трябва да бъде на място. Това е ключовото послание“, продължи експертът.

Той се надява пандемията да покаже, че сега здравето трябва да бъде над политическия дневен ред.

„Ние винаги сме мислили, че здравето е водачът на икономическия просперитет, но е по-сериозно, където няма здраве, няма икономика. Това е урокът, който не трябва да се забравя. Общественото здраве заслужава да бъде поставено на върха на дневния ред. И понякога, когато лидер страда персонално, това помага“, заключи той.