Секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов трябваше да изнесе последните данни за развитието на болестта у нас на 16 май (събота) към 8:00 часа.

Интересното в случая е, че за пръв път вместо него излезе проф. Кантарджиев, за да коментира обвиненията, че щабът плаши народа.

"Над 70 дни Националният оперативен щаб информира обществото с данните за заболеваемостта, като се разглеждат и други проблеми. Като най-възрастен член на щаба, имайки опит с подобни епидемологични ситуации, мога да кажа, че, когато залахата е преодоляна с усилия на общество, държава, здравни власти, доста специалисти започват да се изказват и се прави анализ на периода на заплахата", заяви той. 

"Излизат мнения, че като специалисти насаждаме страх. Още януари, когато разбрахме, че нещата в Китай и провинциите са страшни, започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация - предпазни маски, костюми и готовност за диагностика", добави проф. Кантарджиев. 

"Идеята ни беше да направим нещата по-леки. Не сме плашили и винаги сме казвали истината според информацията и анализа, който правихме. Цифрите сами говорят, че у нас заболелите и умрелите са по-малко. Сега някой ще каже, че не правим изследвания... Правим достатъчен брой за една държава с нашия ресурс", добави той. 

БЛИЦ припомня, че допреди 24 часа общо заразените в България бяха 2138 души по данни на Националния оперативен щаб. 

За последното денонощие имаше 38 нови положителни проби. 

Вчера сутрин стана ясно още, че сред новозаразените има 5-годишно дете и две медицински лица, а от общо 545 излекуваните от коронавирус у нас, 24 бяха за последното денонощие.

Имаше три нови смъртни случая за денонощието: 

"Мъж на 69 години във Видин с бъбречна недостатъчност. Мъж на 56 години във Велико Търново с диабет и възпалителен процес в областта на бедрото. Мъж на 69 години в Гоце Делчев с усложнения след прекаран миокарден инфаркт", огласи той. 

Вчера здравният министър издаде заповед, с която позволява моловете у нас да отворят врати в понеделник. Със същата заповед от понеделник, 18 май, дейността си могат да възстановят и фитнес залите при заетост на местата не повече от 10 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

В световен мащаб броят на заразените с коронавирус продължава да расте. По данни на сайта worldometers.info, към 8 часа тази сутрин с новата инфекция са се заразили 4,628,561 души. Броят на смъртните случаи вече надхвърля 308,645, а на излекуваните - 1,758,080.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!