Линейки копърки дерат с 500 лева за превоз на пациенти с коронавирус. Цените обаче не са обявени в официалните тарифи на фирмите, пише "Телеграф".

Частните спешни коли предлагат транспорт на заразени на цени "по договаряне". Оказва се обаче, че те не се калкулират като стандартна услуга - за наем на линейка или според километрите пробег. Така в рамките на един голям град минималното, с което трябва да се бръкнат клиентите, е около 300 до 500 лв. 

Ако пък се налага пациентът да бъде превозен до друго населено място, то цената може да скочи двойно. Някои от фирмите се рекламират с "уреждане на място в болница", като за това се доплаща допълнително, но цената отново не е посочена. Гаранция също не се дава, тъй като в повечето обяви е написано, че подобно посредничество се извършва "по възможност", посочва още изданието.


Такси

През последната година бизнесът с частни линейки процъфтява и в интернет е пълно с оферти. Някои работят легално, но други са в сивия сектор. Липсата на сайт и фирма са сигнал, че вероятно сме попаднали на копърка. Дори и това обаче не може да бъде гаранция, защото някои частници са си платили за интернет страница, но не са описали подробно условията, при които работят.

Така много скрити такси излизат едва след като вече сме наели линейката. Част от фирмите, например, изпращат само носачи на адреса, но това не е изрично посочено в обявите. Ако клиентът настоява за медицински ескорт, трябва да си доплати, като тази услуга започва от около 20 лв. за медицинска сестра, 50 лв. за лекар и може да достигне до над 150 лв. за екип, в случай че превозът е в рамките на града. Когато се пътува между населени места, цените скачат.

Услуги

Допълнитело се заплаща и сваляне на пациента по стълбите. Това е посочено на няколко сайта на частни линейки, но други информират за таксата на място. Цената се определя според теглото на болния. Ако той тежи над 90 кг., сумата обикновено е 20 лв. на етаж, като клиентите трябва да осигурят и помагачи.

Някои фирми са включили първичен преглед в цената. При други обаче, той се доплаща. Освен това при повечето частници се броят допълнително пари за всяка медицинска услуга, която се наложи по време на транспорта, включително измерване на кръвно, поставяне на инжекция и т.н.

Най-скъп излиза наемът на частен реанимобил с реанимационен екип. Там, в зависимост от разстоянието, сумата може да набъбне до над 1000 лв. Много от фирмите предлагат и допълнителни услуги, като връзка с лекар или траурна агенция., организиране на консултативни прегледи, ТЕЛК, изследвания на ЯМР и т.н. Посредничеството също се заплаща на цени "по договаряне".

Регистър

Линейките копърки обаче скоро ще бъдат премахнати. Причината е, че се изготвя регистър на частните спешни коли. Това бе и една от последните промени, които бившия парламент прие. Те касаят Закона за автомобилните превози. Съгласно текстовете превозите на болни и ранени ще могат да се извършват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в общесвена полза.

Сред изискванията са те да разполагат с поне едно превозно средство с българска регистрация, диспечерски пункт, отговарящ на определени с нарочна наредба критерии и др. Така на практика превозването с частна линейка ще става само с лиценз.

Регистърът на лицата, извършващи частни превози на болни и ранени, ще се води и поддържа от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".