Япония одобри препарата remdesivir на американската биофармацевтична компания Gilead Sciences като лечение за COVID-19. Това обявиха от здравното министерство на страната, което прави препарата първото официално одобрено лекарство за коронавирус в страната, съобщава "Гардиън".

Remdesivir ще бъде даден на пациенти с тежки симптоми на COVID-19, уточни служител на японското здравно министерство по време на пресконференция.

След като няма други одобрени лечения за COVID-19, интересът към лекарството нараства по целия свят. Gilead във вторник отбелязаха, че е в процес на обсъждане с няколко компании, включително производители на генерични лекарства в Индия и Пакистан, за производство на Remdesivir в големи количества.

Remdesivir получи разрешение миналата седмица от Американската агенция по храните и лекарствата за спешна употреба при лечение на COVID-19.

Япония с малко над 16 000 заразени и под 800 починали е регистрирала по-малко заразени в сравнение с други големи индустриализирани държави.

Постоянният ръст на заразените обаче оказва натиск върху лечебните заведения в някои части на страната и лекарство, което помага на пациентите да се възстановят по-бързо, може да помогне за освобождаването на болнични легла.

В понеделник японският премиер Шиндзо Абе удължи едномесечното извънредно положение до края на май.