7,5 милиарда евро за борба срещу COVID-19. Това е целта за набиране на средства още в първия ден на мащабната кампания, която Европа стартира този следобед. Това обаче е само началото.

Надеждите са за много повече в идните седмици. Няма създадена специално организация обаче, която да управлява парите, а това може да се окаже проблем за безкористна инициатива.

Необходима е координация, не може да се спечели битката с вируса, ако всеки опитва сам да стигне до ваксина, смятат шестимата европейски лидери, автори на инициативата. Тя създава уникално по рода си сътрудничество между правителства, международни организации, изследователи и фондации.


Официално парите са за диагностика, лечение и ваксина срещу короновируса. Европа обаче има и по-дискретна цел – да се избегне хаоса в конкуренцията между най-богатите страни кой пръв ще стигне до ваксина срещу COVID-19.

За това се обединяват лидерите на ЕК, на Съвета, на Германия, Франция, Италия и Норвегия и твърдят, че като се намери ваксина, тя ще принадлежи на всички, а не на един откривател.

„Истината е, че трябва да се научим да живеем с този вирус, докато не се намери ваксина. Точно заради това трябва да обединим усилията си“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Само разработването, създаването и разпространението на ваксина може да изпрати този вирус в архивите на историята“, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Към европейската инициатива се присъединиха страни като Япония, Канада и Саудитска Арабия, която председателства в момента Г-20. Партньори са ООН, СЗО, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. За създателя на Microsoft и съпругата му именно европейските лидери са ключовият фактор за общи усилия срещу коронавируса.

Сред отсъстващите днес обаче е американският президент Доналд Тръмп.