Закуската е най-важното от всички хранения за деня. Това се дължи на факта, че именно със закуската попълвате енергийните резерви на тялото си, но и на мозъка, предава Дарик.

Симптоми на дефицит на витамин С и как да го коригираме

Специалистите определиха 7 храни, които ще подобрят мозъчната ви дейност през целия ден.

Задайте правилния тон на тялото си от сутринта, за да бъдете в кондиция през целия ден. Ако искате да сте възможно най-продуктивни и концентрирани, тогава яжте една от тези храни за закуска, а защо не и да комбинирате някои от тях за още по-сериозен ефект.

Яйца

Яйцата са богати на протеини, а също и на холин. Това вещество влияе върху паметта и интелекта.

Пушена сьомга

В мазната риба се съдържат много протеини и Омега-3 мастни киселини. Съществуващите научни изследвания показват, че тези киселини играят важна роля в развитието на мозъка при децата.

По време на бременност Омега-3 могат да повлияят благотворно на умственото развитие на детето. При дефицит могат да възникнат нарушения, свързани с мисленето.

Горски плодове

Те съдържат антиоксиданта флаваноли, който спомага притока на кръв. В едно проучване учените установиха, че възрастните, които хапват боровинки, са подобрили паметта и концентрацията си. Подобен ефект може да очаквате и от малини и къпини.

Тръпката е навсякъде с efbet.com


Ленено семе

То също се смята за добър източник на Омега-3 и осигурява някои от същите ползи като мазнините в сьомгата, също така е богато на протеин. Лененото семе е необходимо за здравето на кръвоносните съдове и подпомага кръвообращението, защото намалява вискозитета на кръвта.

Освен това е превантивен фактор срещу някои злокачествени заболявания, т.е. има антиоксидантни свойства, които предотвратяват преждевременното стареене на органите в човешкото тяло.

Орехови ядки

Освен Омега-3, в орехите има полифенолни съединения, които стимулират мозъка. Тези вещества имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Орехите съдържат много, но предимно ненаситени мазнини.

Те могат да бъдат ефикасни за понижаване на холестерола, защото са богати на фибри. Ядките задържат част от холестерола, като предотвратяват навлизането му в кръвния поток от червата.

Зеленолистни зеленчуци

Това са бяло зеле, спанак, къдраво зеле, брюкселско зеле. Известно е, че те забавят естествения спад на умствените способности в напреднала възраст поради факта, че съдържат лутеин, бета-каротин, фолиева киселина, филохинон.

Тиквени семки

Тези семена са източник на антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото и мозъка от увреждане. Те също така съдържат минерали, свързани със здравето на мозъка. Като например цинк. С четвърт чаша чай от тиквени семки можете да покриете също 50% от препоръчителната дневна доза магнезий.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук