Част от идеите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, които ще бъдат представени днес, вече се появиха в публичното пространство. Една от тях е НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска на осигурените лица. Тя ще остане в размер на 8% от дохода на съответното лице.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неясен. Предвижда се и важен критерий, при който, за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

Здравната каса заплаща ли за амбулаторно наблюдение след поставяне на пейсмейкър?

Няма да даваме повече пари за здраве. Възможността да избираме къде да даваме парите си, е в наш интерес. Ако не ни харесват условията на един фонд, можем да изберем другия. Това каза председателят на Център за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на bTV.

Според здравния икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) – Аркади Шарков, идеята на новия модел е да се създаде конкурентна среда. По думите му конкуренцията сваля цените и повишава качеството, остава обаче въпросът как ще бъде постигната тази конкуренция.

Онкоболните плащат ли за поставянето на инжекция?

„Според доклада на ЕК за България, българинът доплаща най-много от европейците от джоба си за здравеопазване – за лекарства но не само. Този модел, който ни се предлага, е за богати нации. Българският народ не е от тези”, коментира д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.