На 11 декември Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши първата ваксина COVID-19 за спешна употреба. Доказано е, че ваксината, направена от Pfizer и BioNTech, е 95% ефективна в мащабни клинични изпитвания, пише Труд бг.

На 18 декември е одобрена и втора ваксина COVID-19 от Moderna. Тя има също висока степен на ефикасност - 94,1%.

Мога ли да получа ваксината COVID-19, ако съм бременна или кърмя?

Да, ще можете да решите дали да получите ваксината. Но ако не сте медицински работник, може да мине много време, преди да ви ваксинират.
И двете ваксини понастоящем се предлагат в много ограничени количества.

Дори когато се получат повече формули за ваксини, те ще трябва да бъдат произведени и транспортирани в масов мащаб в страната.

Членовете на широката общественост вероятно ще започнат да получават ваксина Covid-19 до пролетта на 2021 г.

Безопасна ли е ваксината COVID-19, ако сте бременна или кърмите?

В клиничните изпитания на ваксини обикновено не се регистрират участници, които са бременни или кърмачки.

Това е така, докато ваксината не се докаже, че е безопасна при всички останали. Логично, бременните и кърмещите жени са били изключени от клиничните изпитвания на Pfizer/BioNTech и Moderna и не са включени в нито едно от текущите изпитвания за ваксини, произведени от други компании.

Това означава, че няма сигурни данни за безопасността при бременни или кърмещи.

Водещи експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) отбелязват, че иРНК ваксините не съдържат никакви живи вируси. Следователно се смята, че не представляват риск за неродените бебета или кърмачки.

Те също така заявяват, че рисковете от COVID-19 заразяване, по време на бременност, включват повишен риск от преждевременно раждане.

Това означава, че потенциалните заплахи от приема на ваксината при такива обстоятелства са по-малки, отколкото евентуално заразяване. Американският колеж по акушерство и гинекология посочва, че бременните или кърмачките не трябва да отказват приема на двете одобрени COVID-19 ваксини.

Въпреки че Световната здравна организация не препоръчва на бременните да получат ваксината "поради недостатъчни данни", тя прави важно уточнение:

"освен ако ползите от ваксинирането на бременната жена надвишават потенциалните рискове от ваксиниране. Например при здравните работници с висок риск от експозиция и бременни жени със съпътстващи заболявания, които ги поставят във високо рискова група."