Доказано е, че златото, както и среброто, притежават бактерицидни свойства. Според аюрведа златото е най-силното средство за укрепване на духа и удължаване на живота.

В началото на ХХ век, препарати, съдържащи злато или "Санокризин", започнали да се използват за лечение на туберкулоза и артрит, като противовъзпалително средство.

Днес при ставните болки и изменения, въобще при ревматични заболявания, се използва "Кризанол" - който е нов медикамент, съдържащ с 33.5% злато. Като 198AU металът се прилага в радиотерапията и при злокачествени заболявания. А в стоматологията се използва за направата на зъбни протези.

Твърди се, че лекува хемороиди, синузити, полиневрити, пневмония, нормализира функцията на жъчката и бъбреците, а и на щитовидната жлеза. Златните обици пък подобрявали зрението.

А натриването на ечемик на окото със златен пръстен е популярен метод за облекчаване на гнойното заболяване. Същото се прави и при херпес на устните, като се третира мястото под или над него.

Златото е безценен помощник и при наномедикаментите, които трябва да стигнат раковите клетки, но без да повредят останалите тъкани и да предизвикат странични ефекти. Микротопчетата се вкарват в туморите, за да могат да се активират от разстояние. Те са изградени от силиций, обвити са със злато, и са микроскопични.

Наноснарядите или nanoshells имат много специфична реакция на светлина. Учени са установили, че под въздействие на лазер, наноснарядите започват да излъчват светлина, но с различна дължина на вълните, която варира с изключителна точност в зависимост от отношението между ядрото от силиций и дебелината на слоя от злато.

Това физическо явление е познато още от 50-те години на миналия век под името плазмен резонанс, но никой по-рано не го е наблюдавал върху обекти с подобен състав и с такива нищожни размери. Друг сюрпризиращ факт е, че наноснарядите поглъщат част от светлинната енергия и така се нагряват. Когато са покачили температурата си с десетина градуса, а на тялото е нормална - 37 градуса, контактът им с туморните клетки, разрушава последните.

А натриването на ечемик на окото със златен пръстен е популярен метод за облекчаване на гнойното заболяване. Същото се прави и при херпес на устните, като се третира мястото под или над него.

Всъщност от древни времена - още през 1583 г. френски придворен лекар подробно описва целебните свойства на така нареченото "пиещо се злато", приписвайки му чудодейни свойства. На Aurum potabile ("златна напитка") разчитал и знаменитият лекар алхимик Парацелз. За тази напитка се споменава и в китайските книги за медицина, писани през I век преди н.е. Според китайците това е "еликсир на живота", даряващ младост, здраве и сила.