Лято е! Заедно с него дойде и летната жега. Турската лимонада ще ви помогне да се справите с нея. Тази безалкохолна напитка отлично утолява жаждата. Освен това съдържа много витамини, пише "Монитор".

Ще ви трябва:

- студена вода - 5 л;

- лимон - 7 бр.

- захар - 500-700 g;

- Мента - няколко листа.

Приготвяне:

1. Изплакнете добре лимоните под течаща вода. Това трябва да се направи, защото жарът ще бъде включен и в подготовката на турската лимонада. Нарежете плодовете, нарязани на парчета със средни размери.

2. Сложете нарязаните лимони в блендер. Добавете малко количество гранулирана захар и листа от мента към тях. Получената смес се смила. Ако нямате това устройство, можете да разтривате плодовете със средно или голямо ренде, най-важното - с кора. Така ще имате маса, която наподобява каша, както и нейната консистенция.

3. Поставете кашата от лимони в дълбока купа и покрийте с 5 литра студена вода. Гореща или топла вода не може да се използва във всеки случай, тъй като ще развали напитката - тя ще бъде горчива. Там, изсипете захарта. Получената маса се поставя в хладилника за цяла нощ. Ако оставите бъдещата лимонада при стайна температура, тя ще се окаже и горчива.

4. На следващата сутрин извадете лимоновата течност - плодовете не трябва да плуват на повърхността, те трябва да потънат на дъното.

5. Използвайки марля или сито, сгънати в няколко слоя, прецедете лимоновата течност. Охладете напитката, след това я сервирайте. Турската лимонада е готова!