Вицепрезидентът на Българския футболен съюз и отговорник за националните отбори Йордан Лечков говори след днешния Изпълком и подадените оставки, както от президента Борислав Михайлов, така и от треньора на тима Красимир Балъков.

Лечков беше натоварен със задачата да намери нов треньор за следващите срещи на националния отбор не само за контролата с Хаити и евроквалификацията с Чехия, но и за важните баражи пред март, с който евентуално да си осигурим място на Евро 2020.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

“Движим се по правилата на УЕФА, има срокове. Не е лесно, бързо се развиват събитията, много са динамични. Отговарям по правило за националните отбори, но нямам време да намеря толкова бързо нов треньор. Изразявам разочарованието, че се разделям с поредното голямо име, мой приятел, като треньор. Ще ми бъде много трудно за това кратко време да намеря треньор, няма да е лесно, но желаещи винаги има. Опитахме се да бъдем търпеливи, но за голямо съжаление резултатите липсваха - не само като голове, но и начин на игра, мотивация, желание за игра и т.н.”, обясни Лечков.

"Дайте ми възможност, аз съм натоварен със задачата да намеря треньор. Всички в Изпълкома след президента си подадоха оставките. Обикновено всеки треньор си и два със свой екип, така че днес няма как да отговоря дали някой от щаба на Балъков ще остане или ще го наследи", каза още той.

"Аз съм от първия ден с г-н Михайлов и когато стъпихме в длъжност, футболният съюз беше в отчаяно състояние във всяко едно отношение. Президентът вече е говорил днес за това колко сме постигнали, което никак не е малко. Нека се даде равен шанс на всички кандидати, които мислят, че биха се справили по-добре. Нека видим дали някой изобщо ще се кандидатира в тази тежка ситуация, да не би да се наложи пак ние да се връщаме. На мен не ми е приятно, както на президента, да получавам само негативи, без да имам вина. Все пак съм си изградил име и репутация и в чужбина", добави Лечков.

"Съжалявам, че аз като Йордан Лечков съм толкова успешен и сега обирам негативи. Кажете ми точно каква е моята вина за “краха” на българския футбол - с присъствие ли, с изказване ли? Говорим за вътрешното първенство ли, за националния отбор ли? Винаги може да се оптимизира състоянието на футбола, но това не е само наше задължение, защото БФС не произвежда футболистите. Ние нямаме един стадион, ако имахме нормален стадион, който не би позволил такива неща да се случат, те нямаше да се случат.

Не бягаме от отговорност, подаваме си оставките. И дори след това пак съм натоварен със задача за новия треньор, но ето че не бягам от отговорност и ще довърша задачата. Ако исках да бягам, щях да кажа, че си подавам оставката и си отивам", завърши вицепрезидентът на БФС.