Над 60 цистерни убийци като тези в Хитрино на ден хвърчат под прозорците ни. Това сочи статистика за превоза на опасни товари по родната жп мрежа, предаде „Телеграф”.
Само през 2015 г. държавни и частни жп превозвачи са прекарали над 317 000 тона газ – сгъстен, втечнен или разтворен под налягане. Още над 570 000 тона други запалителни течни горива – бензин, газьол, нефт, пропилен и др. – са извозени за една година по жп транспорта. Изразено под формата на 30-тонни цистерни, това се равнява на около 60 курса на ден, 2400 курса месечно или над 28 000 курса годишно с цистерни, съдържащи взривоопасни или запалими вещества. Превозени са и 1,8 хил.тона експлозиви.
 

Всички те всеки ден минават на метри от жилищни сгради в стотици български градове и села. В много западни страни опасни жп товари не минават през градовете, за да не се стига до инциденти като този в Хитрино, но това у нас е невъзможно. Причината е, че българската жп мрежа не разполага с толкова голяма гъстота, че опасните товари да бъдат премаршрутирани през отдалечени от жилищни райони линии, обясниха експерти. Най-рисковите места за делайлиране на влакове са около входно-изходни стрелки на гарите, точно където обикновено в близост има и жилищни сгради. Такива гарови участъци има в Мездра, Русе, Горна Оряховица, Септември, Перник, Шумен и стотици други.
 
Българският жп транспорт е относително най-опасният в ЕС, сочи статистика на Евростат. Той е водещ по брой жертви на база общ брой превозни пътници и товари. България е на първо място с 1.2 жертви на пътникокилометър и води убедително пред втория, Румъния, която е с два пъти по-нисък показател. От 27 души, загинали при жп инциденти в Европа през 2015 г., двама са били у нас. От 29 загинали през 2014 г., отново двама са в България.