Информацията по досиетата "Пандора" би трябвало да е получена автоматично в българската данъчна администрация. Това заяви пред БНТ адвокат Илонка Райчинова.

По думите ѝ по силата на конвенцията за сътрудничество между държавите, информацията, която беше изнесена от разследването, идва именно от държави, които са подписали тази конвенция. Това вече дава повод да бъдат направени съответните проверки и да се установи има ли нарушения.

"Европейският съюз гласува и започна работа по небезизвестния план "БЕПС", по силата на който ние към днешна дата имаме над 180 държави, които са подписали конвенция за административно сътрудничество между държавите в областта на данъците и вече няма банкова тайна, ако вие имате сметка, където и да било по света, и сте неин действителен собственик, а вие не можете да я откриете вече, ако не декларирате кой е действителният собственик, тази информация ще дойде автоматично в българската данъчна администрация.

Разполагайки тя с тази информация е друг въпросът как ще я обработи. Информацията, която изтече от тези 14 адвокатски кантори е от Сейшели, Панама, Хонконг, Белиз, Британски Вирджински острови, Кипър и Дубай. Всички тези държави са подписали тази конвенция и предоставят автоматично информация за притежавани банкови сметки и действителни собственици на българската данъчна администрация", допълни Илонка Райчинова.

По думите ѝ да имаш офшорна компания и сметка не е забранено от нито един закон в нито едно законодателство в света.

"Това не е незаконна дейност. Като всеки инструмент на правото и финансите въпросът е как е използван този инструмент. Масовите случаи, в които се ползват офшорните компании, са защото международният бизнес налага да имате добра организация, с възможно най-малко бюрокрация. Брилянтна работа вършат офшорните компании в тази връзка. Те се използват без да се крият данъци и без да се заобикаля законодателството", обясни Илонка Райчинова.

По думите ѝ като всеки добър инструмент той може да бъде използван и от хора, които имат престъпни доходи, генерирани без произход, от търговия с наркотици и пране на пари, могат да се използват за финансиране на тероризма и за укриване на данъци.

Според адвокат Райчинова много често офшорните фирми се използват от бизнесмени, хора на изкуството и спорта, с цел да не дават масов достъп до своята финансова информация, не да укриват данъци, а да укриват от масовия зрител какво е тяхното имущество.

Получаването на тази информация не е без значение, но оттук нататък на ход са НАП, КПКОНПИ и ДАНС, уточни тя.
По повод информацията, че името на Делян Пеевски е замесено в мащабното разследване "Пандора Пейпърс", адвокат Райчинова заяви: "Не всяко косвено участие в едно дружество, било то офшорно, се декларира. Ако няма задължение по закон да го декларира, тогава не можем да твърдим, че той е укрил това участие".

"Когато пряко участвате в едно дружество, тогава сте длъжни да го декларирате. Когато участието ви в това дружество е чрез други дружества, тогава не го декларирате и не може да изисквате лицето да го направи, когато не се налага по закон", каза още адвокат Райчинова.