Съветвам политиците да не употребяват такива страшни думи като „война“, като „преврат“. Това коментира историкът акад. Георги Марков, цитиран от „Фокус“.

„Те много лековато боравят дори с историята“, отбеляза той.

„В момента има обществени сътресения, има напрежение, има много злоба на деня, която пречи на отношенията. Политиците не трябва да прекаляват, защото така наелектризират допълнително обществото. Трябва да има повече разум, точно когато напрежението е високо“, подчерта акад. Марков.

„Те, като влязат в Народното събрание и пощръкляват. Това съм го нарекъл отдавна „наркотикът на властта“. Няма ваксина. Аз 30 и толкова години съм наблюдавал, особено 90-те години. Интелектуалци имаше тогава още във властта, които познавах отпреди 10 ноември, и видях как се промениха, когато влязоха във властта“, отбеляза историкът.

„Сега се говори много за смяна модела на Бойко Борисов. Тези 32 години бяха сменени няколко модела и всеки обещава по-доброто на българския народ. И това не се случва.

И хората започват да се хващат – ето, на Слави Трифонов партията. Ами Слави Трифонов – разбира се, аз съм гостувал при него, неговото предаване беше политическо кабаре, както казват на запад. Той осмиваше политиците – доста полезно. Но ето, и той направи партия, и спортисти и кой ли не. Но политиката е нещо сложно.

Ето, Бойко – и той си повярва, и той непрекъснато „Аз, аз, милионите, милиардите, ние с милиарди боравим“. Казва още „ Аз имам най-големия политически опит, аз съм международно признат, Меркел ми казва „Бойко“ и ме тупа по рамото“ и т.н. Ето сега, той също откъде е дошъл? Много е важно човек да помни откъде е дошъл, какъв е бил. Стига. На мен ми омръзна бивши комунисти да се правят на антикомунисти“.

„Разбрах, че и Кубрат Пулев щял да си направи партия. И то „Велика България“, виж какво заглавие е избрал. Да удря с юмруците си там боксовата круша и това е. И той щял да прави партия“, препоръча акад. Марков.

Историкът коментира и протестите с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Акад. Марков посочи, че политически партии нямат право да искат оставката на главния прокурор.

„Ще изразя лично мнение – главният прокурор, когото познавам, г-н Иван Гешев, си върши работата. Случаят „Божков“ е негово дело. Той сега подгони и някои други олигарси. Не е прилично да го наричат „Каскет“ и да правят протести пред Съдебната палата и да искат да нахлуват в кабинета му. Аз се чудя как ги допускат така в Съдебната палата“, отбеляза акад. Георги Марков.