Александър Йорданов, евродепутат от ГЕРБ-СДС в групата на ЕНП в ЕП, даде интервю за „Фокус”. 

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха писмо до своите колеги и до еврокомисарите, в което заявяват, че демокрацията в България е в опасност, а служебното правителство действа като предизборен екип на президента Румен Радев.

Чашата преля, след като служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков възмути с термина „бивши хора“, заимстван от болшевиките в Съветския съюз, използван от БКП и Държавна сигурност, за да посочат класовия враг – хората, унизени от режима с отнето имущество и съсипани съдби, хората, които са били елитът на българската нация, градили с достоен труд икономиката и културата на докомунистическа България – царски офицери, адвокати, учители, духовници, собственици на предприятия, търговци, производители, земеделски стопани, дипломати, политици и народни представители. Хората, които бяха осъдени, дамгосани с отнето имущество и смазани съдби от така наречения „народен съд“, а техните наследници преследвани дори до 10 ноември 1989 г.

С тази позиция излязоха от СДС, а в основата на декларацията до европейските институции на евродепутатите е Александър Йорданов, който е евродепутат от ГЕРБ-СДС в групата на ЕНП. 

- Г-н Йорданов, но не закъсня ли тази ваша реакция или трябваше да прелее чашата с „бившите хора“?

Ние, разбира се, като евродепутати, спазваме определена дипломатическа дисциплина. Не беше редно още от първия ден, буквално, на действията на служебното правителство, да изразяваме нашата реакция и аз винаги съм казвал, между другото, че не е добре България да пренася своите проблеми в Брюксел, при депутати от други страни, при брюкселските институции.

Хубаво е да ги решаваме в България, там да постигнем разбирателство кое е правилно, кое не е. Впрочем именно за това, когато преди 1 г. двама наши евродепутати, колеги – Радан Кънев и Елена Йончева предприеха инициатива за резолюция на ЕП и събираха подписи от колеги евродепутати от други държави, за да се получи в крайна сметка текст на документ, който беше във вреда на България, който беше антибългарски по същество и такъв ще си остане винаги, тогава именно аз се опитвах да ги убедя, че не трябва това да го правят, че ние можем да седнем на маса, да се разберем, да видим къде са реалните проблеми и как да ги решаваме в самата България. Впрочем към такъв тип разбирателство ни тласкат и самите закони на нашата страна. Тласка ни българската Конституция.

Но ето, че стигнахме до ситуация, в която самите ние, десните евродепутати от ПП ГЕРБ и аз като представител на СДС, решихме все пак да запознаем своите колеги с някои от действията главно на министъра на вътрешните работи Рашков, защото както и вие прочетохте, те са наистина фрапантни, те са изцяло антидемократични.

Те нарушават разбирателството в българското общество, съгласието в него, че вървим по пътя на демокрацията. И затова сте забелязали, че в това наше обръщение към всички колеги от ЕП, ние обръщаме най-напред внимание именно на това, което и вие казахте – за тази характеристика, която Рашков дава на български граждани с изключителни достойнства пред България.

Това са реално жертвите на комунизма, тези, които нито веднъж в рамките на своя петгодишен мандат не почете президентът Румен Радев. Това е друга много сериозна тема. Но по случая Рашков. Той говореше именно за тези хора като бивши хора, с езика именно на най-отвратителната комунистическа пропаганда. Второ, обърнахме внимание за назначенията, които той прави. Обръщайки внимание на лицето Фичерова, което става началник на неговия кабинет и което безспорно е свързана с хазартен олигарх, а същевременно ние продънихме ушите на европейците, че ще се борим с корупцията.

Е, как ще се борим с нея, когато назначаваме кадрите на олигарси да управляват МВР? И нещо повече – този олигарх, срещу който има повдигнати 19 обвинения от българската прокуратура, се кани да участва на предстоящите парламентарни избори, т.е. той има стремеж да завземе цялата власт, а Рашков е само мостът, пътеката, по която той по-лесно да стигне до властта.

Следващото, Рашков заяви нещо, което е обидно за журналистите. Вярно е, при тази нервност на обстановката, човек може да изтърве някоя дума на криво, както се казва, но той беше директен, когато каза, че „ако бях собственик на телевизионния канал, спомена кой, щях да уволня двамата журналисти“.

Как така? След това, тук специално обърнахме внимание и аз много настоях точно този текст да влезе в нашето обръщение, че във всяка друга европейска държава, а и не само европейска, която и да е друга държава, ако някой, ако службите за сигурност, в случая директорът на Националната агенция за сигурност, на Държавната агенция за сигурност, ДАНС, проведе операция срещу чужда шпионска мрежа, срещу чужди шпиони, в случая това беше явно срещу руски шпиони, във всяка демократична държава участниците в такава операция биха били отличени, почетени именно за техния принос за защита на националната и европейската сигурност.

В България, като парадокс в 21 век, тези хора в момента са в условия на преследване, на уволнения. Това се прави от служебен кабинет, който е с мандат само 2-3 месеца, с реално ограничени правомощия, служебен кабинет, който вместо да отличи тези хора, че са се борили срещу чужди агенти, чуждо влияние и прочие, той ги изхвърля от работа.

Това е уникален антидемократичен акт и затова накрая и обръщаме внимание, че за съжаление служебното правителство на президента Румен Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим – младите хора това не го знаят, не го помнят и няма откъде може би и да го научат.

Но това е техниката на разпространяване на лъжи, на дезинформация, на заплахи, вече няколко пъти примерно Рашков бе хванат и в отправяне на заплахи, и в използване на лъжи с целта да се сплашат опонентите, да се всее страх в българското общество, да се уплашат хората, за да изплуват тези сенки, бих ги нарекъл, от миналото, като този Рашков. Това е нашата тревога. Ние казваме именно, че става дума за тревога.

И тук мога да кажа и една новина – може би тя е съобщена, може и да не е съобщена, новината е, че във вторник тази наша група на депутати от ГЕРБ и от СДС ще имаме среща с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент господин Манфред Вебер, където ще се опитаме отново да представим ситуацията у нас и да изразим нашата тревога за демокрацията в България.

- Томислав Дончев в телевизионно интервю изрази надежда да не разказвате никъде, поне пред колегите ви в ЕП, така наречената „канибалска история“ на господин Рашков, защото, това вече е моята интерпретация, наистина ще ни вземат в Брюксел за аборигени.
-
 
Аз не знам, колегите какво ще кажат. Аз с това няма да се занимавам, но отново ще кажа, че включително и това изявление на Рашков се вписва в контекста на един език на омразата, който се наложи в България, особено през миналата година с началото на така наречените протести, граждански протести, които за мен практически бяха опит за ляв политически метеж, чиято цел беше именно тази да доведе до служебно правителство на президента Радев, практически да връчи в ръцете на българския президент власт, която той няма по Конституция, изпълнителна власт.

Защото не трябва да се лъжем, че в момента служебното правителство е като една маша, изпълнителна маша в ръцете на българския президент Румен Радев. Тази протестна вълна тогава, която се появи, която се разду прекалено много, доведе и до настоящата политическа криза в страната, защото България реално е в политическа криза. И тя не бе преодоляна с изборите на 4 април, тя се задълбочи. Самият факт, че в момента в България съществува служебно правителство, е потвърждение просто на нередовността на ситуацията у нас, на нейната кризисност.

В нормална ситуация и българската Конституция много ясно това го казва – има парламент, той избира правителство и всичко тогава в една държава е нормално. В момента ние нямаме парламент и няма кой да контролира действията на назначените за министри на това служебно правителство.

А не може да има демокрация истинска, когато няма контрол върху изпълнителната власт, парламентарен контрол, още повече, че очевидно член 1 на българската Конституция ясно казва, че България е Република с парламентарно управление. И тук много хора в България, и анализатори, и политолози, и социолози вече многократно изразяват мнение, аз бих казал това е и тревога, че някой ни подготвя за вариант президентска република. И лицето на този някой е Румен Радев. А най-вероятно в това участва и така нареченото олигархично задкулисие.

И това е очевидно. Олигархията винаги много по-лесно може да се разбере с един президент, начело на една държава, който има цялата изпълнителна власт, отколкото да трябва да се разбира с един куп депутати, партии в един парламент, който е демократичен. И това е голямата тревога, че обикновено в малките държави движението към президентска власт обикновено се изражда в авторитарен режим, а и някъде в диктатура.

Разбира се, това са силни думи и едва ли може да се случи в пълния обем в България, но във всички случаи е видимо как сегашното служебно правителство, неговите министри, като че ли тласкат страната ни в посоката, че в държавата начело е една личност, това е Румен Радев, те са неговите ръце, уши и т.н.

Те всичко ще оправят в България и започва и масовият популизъм. Започва говорене на неща, на които на хората на първо време може да им се харесат, но винаги така стартират лъжливите правителства, лъжливите политики – с обещания, които се харесват на хората.

Впрочем тук е много важно, понеже слушах напоследък някои изявления на министри, да си зададем логичния въпрос – как докато беше премиер Борисов, когото не желаят явно много хора и протестъри, и прочие, се намираха пари за всичко – и за пътища, и за пенсии, и за увеличаване на заплати, и за какво ли не, защото колко спортни зали се построиха, колко училища се реновираха във всеки град, колко улици, площади се оправиха в цялата държава и изведнъж се оказва, че идва едно правителство и започва да мрънка, че уж нямало пари.

Как така да няма? Пари в момента може да няма, само ако служебното правителство започва да ги краде. Няма друго обяснение. До онзи ден ги имаше парите. И трябва да бъдем много внимателни, какво се случва в нашата държава. И тази ни тревога за случващото се в България ние ще я направим достояние на европейските депутати, на европейските институции. Не можем вече да бъдем безмълвни.

-  Господин Йорданов, каква ответна реакция очаквате?

Каква ответна реакция? Ако това се случваше в нормална ситуация, примерно криза в условията на действащ парламент и прочие, най-логичното щеше да бъде да се стигне и до една резолюция на ЕП. Но тъй като негласно е прието, че когато в една държава предстоят избори, а у нас избори ще има само след 40 дни, не е прието европейските институции да се намесват или европейски депутати да се намесват, защото това може да се изтълкува като вземане на страна в предизборна ситуация.

А ние практически сме в предизборна ситуация, ние това го изтъкваме още в началото на нашето писмо. Ние обръщаме внимание, че всичко, което се случва в България, се осъществява от президента Румен Радев с цел предизборна парламентарна, т.е. симпатичните негови партии да получат един по-добър резултат, да им се помогне по някакъв начин чрез служебното правителство, но и с далечната цел през есента, през ноември месец Румен Радев да стигне до втори президентски мандат.

И забележете, голямата ни тревога и на това със сигурност ще обърнат внимание много наши колеги, особено от ЕНП, а и други от дясно, от консерваторите и реформистите, например, е че с оглед на по-глобалните процеси, които протичат в света, с оглед на отношенията между ЕС и Русия, които са на много ниско равнище и не по вина на ЕС, събитията в България с основание се вписват в руската хибридна война, която Москва води срещу ЕС.

Целта на тази война е да се отслабва една отделно взета европейска държава, независимо коя е тя, в случая това е България и в нея да се направи пробив. Обикновено се казва тя да стане „Троянски кон“ в Европа. В случая обаче в България се оказа, че ние имаме много троянски коне.

Имаме партии проруски открито, имаме правителство, което очевидно действа така, защото, както обърнах внимание, отстранява точно хората, които са се противопоставили на руската шпионска мрежа. Това са много тревожни факти и ако българските граждани не се замислят, ако не погледнат отговорно на всичко това, нас не ни чакат в никакъв случай хубави дни.