„Успях да се преборя за един мандат. Направихме една много нестандартна кампания в Смолян – не много скъпа, практически без пари. Заложихме основно на контакта са хората, на малки срещи, тъй като нямахме възможност да правим големи. Видях, че Смолянска област е една от областите с най-голяма изборна активност. Смея да твърдя, че приносът към това има и моята работа, тъй като обиколих почти цялата област, навъртях над 10 хиляди километра из нея, срещнах се с много хора и си мисля, че БСП в Смолян се представи добре“, казва Александър Симов за "Факти".

 Александър Симов успя да се пребори за участие в 45-тото Народно събрание като водач на листата на „БСП за България“ в 22 МИР в Смолян.

„Много хора ни отписваха в Смолян, казваха, че няма да успеем. Фактът, че успяхме показва, че все пак сме стигнали до хората със своите послания за едни невероятно трудни избори. Избори, които са доста кошмарни за БСП - нека да не се лъжем“, продължи той.

На въпроса какво има предвид под кошмарни, Симов отговори: „Казвам кошмарни, защото ние претърпяхме сериозна загуба на тези избори. Разбира се, никои избори не са предварително решени. Аз не мога да кажа, че съм очаквал непременно да разгромим ГЕРБ, но не съм очаквал да останем на трето място. Въпреки това аз съм горд от постигнатото, от това, което направихме в област Смолян. Това обаче не е само личен успех. Много ми помогнаха общинските председатели. Ръководството на БСП в град Смолян също направи и невъзможното да имаме добър резултат в много трудна ситуация. Заради това, независимо че общият резултат е потискащ и депресиращ, изпитвам известно чувство на задоволство, признавам си съвсем честно“.

Симов обясни цялостния незадоволителен резултат на „БСП за България“ с два фактора – желанието на хората за външна алтернатива и вътрешните напрежения в БСП.

„Първо, за съжаление в България вече е трайна тенденция българите да са склонни и да искат постоянно да наказват политическите елити на Прехода и всички партии, участвали във властта. Така беше и с НДСВ, после и с Бойко Борисов. Навремето ГЕРБ бяха в позицията на „Има такъв народ“. Те бяха наказателите. Те бяха отрядът отмъстители, който дойде, за да се разправя с Прехода. Сега това е Слави Трифонов и неговата партия. Когато дойде такава вълна, е много трудно да предложиш кампания с рационални елементи.

Ние предложихме точно такава кампания. Не се фокусирахме да обрисуваме срутището ГЕРБ постоянно, а да кажем какво предлагаме ние. Само че хората вече отчаяно търсят нещо ново, отчаяно търсят някаква нова надежда и понеже политическите елити досега неизбежно са ги разочаровали, те потърсиха изцяло нова партия, която дариха с доста голямо доверие. На този фон ние просто нямахме шанс. Не смятам, че кампанията ни беше лоша. Зная, че сега много ще се ровят в нея. Кампанията ни беше добра, но може би не уцелихме времето за нея“, каза той.

„Има и нещо друго – ние от три години насам сме подложени на яростна медийна атака. Не си спомням период, в който БСП да е била такъв обект на медийно внимание за всичко. Всяка наша вътрешна реформа се възприемаше като вид братоубийствена война, в която червените кланове са се хванали за гушата и се обезглавяват. Това не е безопасно, защото създава един имидж на БСП като на партия, която се е спречкала вътре в собствената си среда и не може да погледне навън. Моята версия за нещата в БСП е съвършено различна, но тя няма абсолютно никакво значение, важно е какво възприемат хората.
За мен БСП се опитва да се реформира. Като всяка болезнена реформа, и тази предизвиква много вътрешни разногласия, много напрежения, много скандали. Хората не видяха това като очистителен процес, видяха го като поредната стара партия, която се е оплела в своите скандали. Казвам го не за да обвинявам тях, напротив – това е наш проблем. Ние не обяснихме докрай, ние сме провалихме в обяснението и така успяхме да загубим това, което бяхме постигнали за четири години – да бъдем алтернативата.

Ние сме били алтернативата във всеки един момент, във всяко парламентарно действие. Хората сега обаче искаха външна алтернатива. Искаха някой, който не е бил във властта, който идва като бляскава комета да помете старите динозаври“, каза още Александър Симов.

„Повярвайте ми, знам какво ще стане – само след 5-6 месеца всички ще са изпълнени със съмнения към „Има такъв народ“. Този филм сме го играли. Спомняме си времето, когато НДСВ се появи на политическата сцена, как всички бяха все едно са се друсали с някакви странни хапчета. Говореха за качествата на Царя, за това как ще помогне на България, как изведнъж всичко ще тръгне напред. Когато НДСВ се появи, БСП също остана трета политическа сила. Чувам, че за първи път оставала трета, но не, за съжаление не е така. Само няколко месеца след появата на НДСВ, лидерът на БСП стана президент на България. Тоест не смятам, че след тези избори БСП е влязла в някаква тежка криза, в някакво титанично поражение, от което не може да се съвземе“, категоричен беше Симов.

На въпроса дали има нужда от оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП, той отговори: „Нужда да се поеме отговорност действително има. Всъщност цялото Изпълнително бюро на БСП подава оставка. Това, разбира се, няма да спре исканията за оставката на Корнелия Нинова. БСП е демократична партия и сега постоянно ще се чува този призив. Убеден съм, че темата няма лесно да слезе от дневния ред в БСП. Само че към момента Корнелия Нинова не трябва да подава оставка. Казвам го, защото наистина следващите няколко месеца са много важни за партията. Много е важно БСП да влезе в добра парламентарна кондиция в рамките на този пъстър парламент, ясно да постави своите политически линии и в зависимост от това какво се случи, можем да мислим по въпроса за поемането на лидерска отговорност. Към момента смятам, че това не е тема номер едно.

Нинова беше избрана през септември 2020 година за председател на БСП със зашеметяващ резултат. Почти съм убеден, че ако сега тръгнем към избори, тя ще повтори своя резултат. Може и да е малко по-нисък, но тя отново ще бъде избрана. Затова към момента можем да си спестим това упражнение, което, разбира се, не означава, че отговорност не трябва да се носи. Виждам, че тя осъзнава част от грешките. Тепърва ще трябва да осъзнаваме и всички останали причини, които в момента не усещаме. Нека обаче да видим как ще се развие политическата ситуация. После можем да говорим за отговорностите, за това кой трябва да ги поеме и как трябва да ги поеме“.
Александър Симов коментира и възможното развитие на политическата ситуация у нас. „Парламентът е изключително пъстър. Той е като пъзел, като пасианс, за който аз лично не виждам някакво нареждане. След изявлението на Бойко Борисов снощи под падащия сняг и на фона на джипа, виждам, че и ГЕРБ не са в състояние да предложат нещо реално и работещо. Ако има един натрапчив извод от гласуването на хората, това е, че те наказаха ГЕРБ. Няма значение дали са първа или втора политическа сила – резултатът на ГЕРБ е най-ниският, откакто съществуват. На практика те са в ситуация, в която, ако всички партии в парламента са верни на своите заявки, те не могат да предложат кабинет, не могат да предложат Бойко Борисов за премиер, нямат и моралното право да предлагат експертен кабинет.

Мисля си, че точно заради това ще трябва да разсъждаваме в хоризонт дали „Има такъв народ“ са в състояния да предложат нещо и какво искат да предложат. На мен ми е трудно да схвана логиката на „Има такъв народ“. Признавам го съвсем честно. Не е партия, за която бих гласувал, но уважавам вота на хората, които са гласували за нея. Тепърва имам да разбирам защо са гласували за тази партия и какво са видели в нейните послания. Точно защото ми е трудно да разбера логиката на съществуването на „Има такъв народ“, не мога да кажа какво точно биха предложили те, какъв съюз биха потърсили, как биха окомплектовали едно бъдещо управление. Математиката честно казано показва, че без БСП те не могат да имат някакво стабилно мнозинство. Чух заявките им, че няма да се коалират с БСП. Нека тогава да видим какво точно ще представят. Не е изключен вариантът този парламент да има кратък живот“.

Александър Симов отговори и на въпроса дали очаква нови парламентарни избори в близките месеци. „Нови избори не са изключени. Преди няколко месеца щях да кажа, че все пак парламентът ще успее да роди управление под някаква форма. В случая обаче може и да се стигне до нови избори. „Има такъв народ“, които бяха наградени с втората по големина политическа сила, тепърва има да разбират какво означава да носиш отговорност. Това е изпит, който те не са минавали досега. Отговорност понякога означава да пречупиш нещо в себе си, да направиш компромис и да осъществиш управление в името на своите избиратели. Дали те са способни на тази стъпка или ще вървят към нови избори, трябва да чуем отговорите от тях“.

„Има и още нещо, което не разбирам. Слави Трифонов вероятно беше в правото си да не иска да излиза в предизборната кампания и да пуска хората си да дебатират. Когато обаче си получил второто по големина доверие след изборите, да не излезеш и да не кажеш нищо, според мен е голяма грешка. Трябва да ориентираш хората какво мислиш за ситуацията, трябва да дадеш своя анализ, трябва да покажеш какво управление си готов на предложиш.

Това е втори резултат, което означава, че хората виждат в теб потенциален управленец. Да мълчиш в такава ситуация, според мен е грешно. Симптомите на Covid не изключват възможността да използваш компютър и да напишеш няколко мисли. Съжалявам, че го казвам така, но има различни начини да наруши мълчанието си. Никой не го кара да прави разходки в Борисовата градина. Той обаче можеше да седне и да напише или някой от екипа му да даде изявление как си представят развитието на следващия парламент, как си представят своето собствено поведение в него. Те не са го направили до този момент и за мен това е странно. Странно, защото те са втора политическа сила, получили са доверие като втора политическа сила и вече е време да чуем какво мислят за създалата се ситуация“, коментира Александър Симов от БСП в края на разговора.