Русия очаквано стана основният заподозрян за отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания. Американският политик и публицист Патрик Бюканън обаче счита, че Кремъл няма мотив да извърши това престъпление. В публикацията „Did Putin Order the Salisbury Hit?” той твърди, че отравянето е организирано от хора, които искат завинаги да разкъсат връзките между Русия и Запада.
Лондон още не е установил личността на убийците, обаче британският външен министър Борис Джонсън вече знае кой е поръчал престъплението: „Ние мислим, че вън от всякакво съмнение решението за използването на нервно-паралитичното отровно вещество на улиците на Обединеното кралство принадлежи на руския президент Владимир Путин.”
 
Русия е обвинена по логиката: газът „Новичок” е създаден от руски военни химици, а бившият офицер от руското разузнаване Скрипал е издал руски шпиони на MI6. Липсва мотив Кремъл да извърши това престъпление, констатира Бюканън.
 
Скрипал е осъден през 2006 г., прекарал в затвора 4 г. и през 2010 г. е разменен със заловени руски агенти (Анна Чапман). Шпионинът е забравен от света, той не представлява интерес за никого. И ако руските служби са участвали, то Скрипал вече щеше да е погребан. По какъв начин това убийство на британска земя ще съдейства на интересите на Русия, пита Бюканън?
 
„Путин не е глупак. Като ветеран от разузнаването той знае, че нито разузнавателно ведомство на вероятния противник от типа на ЦРУ или МІ6 не би обменило шпиони с Русия, ако Кремъл след това ще започне да ги убива. Тук е уместен знаменитият въпрос на Цицерон „Cui bono?” За кого е изгодно това злостно престъпление? Безусловно то не е изгодно нито за Русия, нито за Кремъл, нито на Путин” – пише Бюканън.
 
Той счита, че престъплението е изгодно за онзи, който демонстрира враждебност по отношение на Русия и отрежда на Америка ролята на продължител на Студената война, който трябва да бъде сдържан и да се натика Москва в ъгъла. Това отравяне, според него, е организирано от хора, които искат завинаги да разделят Русия и Запада.
 
Превод и редакция: БЛИЦ