По принцип теоретично може да се стигне много далеч. Сега виждаме завземане на територии. Тенденцията е за увеличаване на напрежението Но това са обичайни процеси за дипломацията. Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин в ефира на БНТ. „Дано не стигнат до най-лошия резултат – до война“, добави той
По думите му, Консолидацията в ЕС около случая „Скрипал“ не е била много бърза и не е толкова дълбока. „Една страна-членка блокира санкциите. За да се коментират обаче битките на тайните служби на тайния фронт е необходима много повече информация. Никой няма интерес от това, което се случи нито на Запад, нито в Русия“, каза Калфин.

„Надявам се и очаквам след изборите в Русия напрежението да спадне. Но има цялостна тенденция за нажежаване на напрежението, то се търси и от двете страни,. Някои хора в някои страни трябва да имат ясно признат враг, за да има мобилизация и производство на оръжия. Външен враг, около който да върви вътрешната пропаганда. Това го има в Русия, и в САЩ. Тази логика е обратна на онова, което ставаше през последните 30 години“, каза още той.

Коментирайки случващото се в Сирия и стремежа на великите сили да контролират енергийните потоци там, Кафлин каза, че в момента страната е най-горещата точка в Близкия Изток. „Това е регион, в който има интереси да няма мир. Дали, ще е Сирия, Ирак, Ливан. Конфликтът се поддържа по един и същ начин - противопоставят се етнически и религиозни групи. Това е златна мина за военната индустрия, за енергийния бизнес“, каза той.

Калфин подчерта, че в Близкия изток има много натрупани проблеми и Русия и САЩ биха могли да постигнат много повече, ако са заедно.
„Сирия е интересна с това, че там е театър, в който добре работят тези противопоставяния. В частност, Турция се бори с кюрдите, шиити със сунити, християни с мюсюлмани“, добави още Калфин.

Относно срещата във Варна ЕС-Турция, Калфин каза, е на нея няма да се говори за присъединяване на Балканите. По думите му Анкара има спешна нужда от тази среша. На форума Турция би искала да говори за митническия съюз, за следващото споразумение за бежанците. „Във Варна, ако има такава среща, ще става предимно въпрос за пари, а не за разширяване на ЕС“, каза още Калфин.

По думите на Калфин, създалото се напрежение между Анкара и Вашингтон си има своите граници. Турция е стратегически партньор в НАТО. Турция се опитва да играе с тази своя геостратегическа роля, при това успешно.

Коментирайки острия тон на руските медии по адрес на България, включително и изявлението на патриарх Кирил по време на визитата му в София, Калфин каза, че е „очевидно, че Русия, а и не само Русия, до голяма степен имат интерес да врат някакви процеси на Балканите, които да не водят към консолидация. Влизането на балканските страни в ЕС означава стабилизиране на региона и консолидиране на региона. Не виждам какъв е интересът на Русия от това нещо“. Същото важи и за САЩ.