В този кабинет има хора с различна политическа идентичност. Докато първият кабинет се опитваше да се ориентира само към експерти, тук виждаме и хора с доста значима политическа кариера. Това каза пред БНТ политическият анализатор и бивш служебен министър на образованието проф. Румяна Коларова.

Две неща правят впечатление в служебното правителство – почтеност и експертност. Бих нарекъл този кабинет много срамежлив опит за първоначална коалиционност, да се пробва как могат да работят заедно хора с различна политическа ориентация, заяви политическият анализатор доц. Росен Карадимов.

Прави ми впечатление, че до голяма степен президентът се опитва да съчетае символиката на протеста през трите политически линии – Велислав Минеков, Янаки Стоилов и д-р Стойчо Кацаров. Това определено е предимство.

Проблемът е, че служебното правителство приключва със символиката си днес. От утре го чака работа. Струва ми се, че са малко хиперболизирани очакванията към служебния кабинет, добави той.

Не бих казала, че е стъпка към коалиционност, става дума за първа стъпка към предизборна кампания. Служебният кабинет не стъпва върху някакъв вид разбирателство между министрите, тук има един вид лоялност, директна комуникация на президента с министрите.

Тези знакови фигури в служебното правителство в момента са доста дистанцирани от партиите, с които се ангажират, посочи проф. Коларова.

Служебните кабинети се назначават в ситуация на криза. Този кабинет трябва да преведе страната през състоянието на криза. Би било интересно, ако правителството вместо да търси някакъв реванш, се ориентира към работа по Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза тя.

Служебният кабинет трябва да знае върху какво стъпва и да работи като екип. Ако те могат да работят успешно, това означава, че се слага началото на един успешен модел на управление.

Проблемите обаче ще започнат още от утре и изпитанието пред този кабинет ще бъде много голямо. Той трябва да знае върху какво стъпва по отношение на ключовите показатели в държавата, като например състоянието на бюджета, каза още доц. Росен Карадимов.