"Служебното правителство е пълноценно, но с ограничен срок. Това е от гледна точка на Конституцията. Зад служебния кабинет не стои вотът на гражданите и няма мандат за конкретна политика". 


Това обясни пред БНР Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Той допусна отделни министри да направят нещо по-мащабно, но предположи то ще остане по-скоро като декларация за намерение, отколкото като конкретна практическа политика с резултат. 

По думите му единственото, което биха могли те да проведат, е някаква ревизия в конкретното министерство, в което влизат като служебни министри.

Специалистът по конституционно право коментира и хипотезата президентът Румен Радев да назначава и ново служебно правителство при невъзможност 46-ият парламент да излъчи кабинет:

"Ако в последните три месеца от президентския мандат, т.е., ако се случи след 22 октомври, ще имаме съжителство между служебното правителство и действащото Народно събрание (защото президентът няма право да разпуска НС в последните три месеца от мандата си - б.р.).

Това означава, че служебният кабинет ще подлежи на парламентарен контрол, но не на всички форми, а само на онези, които не целят реализация на политическа отговорност".

Според него президентът ще има стремеж служебното правителство да се ползва с високо обществено доверие, за да бъде бонус в неговата предизборна кампания. 

Той допусна, че Румен Радев ще оказва влияние върху работата на служебния кабинет в тази посока и уточни, че това е съвсем легитимен политически стремеж.