По-рано днес се появи официални списък на новия служебен кабинет, който президентът Румен Радев ще назначи. В него отсъстват имената на Кирил Петков и Асен Василев.

Именно заради това политолози и социолози коментираха промените в политическия живот у нас и предстоящите избори.

„Новината е, че тези двамата ги няма. Това означава, че те ще тръгнат по собствен политически път“, каза политологът Слави Василев в сутрешния блок на БНТ.

„Не мисля, че има нещо извънредно в тези имена. Сигурно сега динамиката им ще се намали и ще произвеждат по-малко новини от тези, които произвеждаха преди предишния вот.

Разбира се това ще се случва на фона на ожесточена политическа престрелка преди изборите, която ще е между партиите на протеста“, заяви пък политологът Стойчо Стоев.

„Този кабинет стартира с високи очаквания. Заради това очакванията и към този състав са големи. Важното е, че тук липсват двете най-популярни фигури. Може би това е така заради политическите им мераци, но не мисля, че това е положителен показател за служебния кабинет да се лиши от тях“, заяви социологът Геновева Петрова.

Анализаторите се обединиха около мнението, че политическият проект на Петков и Василев със сигурност ще дръпне гласове от другите политически формации.

„Те може да окажат най-големите печеливши от боричканията между Татяна Дончева, Тошко Йорданов и „Демократична България“. 

Интересен детайл е, че Корнелия Нинова връщайки мандата изпълни свое обещание – да удължи живота на служебния кабинет“, каза Стойчев.

Според Слави Василев, ако Петков и Василев не участват на идващите избори, то шансът съставът на изминалите две Народни събрания да се повтори е голям.

Според тях с евентуален политически проект на бившите служебни министри Радев си гарантира, че така хем ще е в битката за президентския пост, хем за парламентарния вот.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!