Сигналите които бяха демонстрирани от двамата по един много автентичен начин, показаха, че между Тръмп и Борисов се осъществи ефективна комуникация, от която можем да очакваме резултати. Това обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV проф. Антоанета Христова – политически психолог.
 

„Темите, които бяха включени в общото изявление след срещата, са изключително важни във вътрешнополитически план за нас“, отбеляза тя.
 
„Това са теми, които до този момент не са намерили консенсусно решение – енергетиката и корупцията. Обществото има нужда от категорична промяна в тази посока“, посочи проф. Христова.
 
По думите й, това е много добър сигнал, защото по този начин САЩ дават рамка – чисто комуникационно това означава: „ние ви подаваме ръка”. В част от невербалното поведение между двамата лидери имаше именно подаване на ръка, припомни тя.
 
„Два са позитивите от тази среща, първият е препотвърждаването на ангажиментите. Това е много важно, защото президентът Тръмп е пращал различни сигнали както по отношение на НАТО, така и на други теми. Тук това, което видяхме е еднозначна подкрепа за ангажиментите.
 
Тръмп е известен като транзакционен политик, който иска да получи нещо срещу това, което дава. В срещата това го имаше”, коментира и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.
 
Според него на второ място от срещата са дошли теми като свобода на медиите и справяне с корупцията. „Според мен беше изпратен и сигнал, че ако някой си мисли, че ще изтъргува ценности срещу покупки, това няма да стане”, отбеляза той.