Известният продуцент Атанас Янкулов и създател на музикалната компания "Старс рекърдс" коментира въведените заради кризата с коронавируса ограничителни мерки и помощта, която им оказва държавата. 

В отворено писмо до медиите той категорично заявява, че културният сектор е най-пострадалият по време на пандемията. 

Публикуваме коментара му без редакторска намеса:                                               
СЛЕПИ ЗА КУЛТУРА                                                     
Как никой от сегашните управници не разбра, че културния сектор е най-пострадалия. Ама никой. Това, че той е деликатен (за това е и културен) и не крещи на висок глас не променя факта, че е най-най-засегнатият следствие на пандемията.

Не по-малко съществен е фактът, че в културния сектор само малка част са държавните културни институти. Само малка част!!! Без работа вече година са Лили Иванова, Васил Найденов, Георги Христов, Силвия Кацарова, Ритон, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Тоника, Братя Аргирови,….и още много от златното поколение; Сигнал, Диана експрес, Атлас, Ахат, БТР, Д-2, Акага, Подуене, Фондацията, Джереми, Остава,…и още много, много групи и формации; Любо Киров, Мария Илиева, Миро, Графа, Хилда Казасян, Белослава, Стефан Вълдобрев, Веселин Маринов, Тони Димитрова, Поли Генова, Рафи, Деси Добрева, Нина Николина, Васил Петров, Теодосий Спасов, Ицо Хазарта, Михаела Филева, Дара, Михаела Маринова…и още стотици талантливи изпълнители; Валя Балканска, Ибряма, Янка Рупкина, Николина Чакърдъкова, Карандила, Берковската духова, Виво Монтана, Ансамбъл Българе,….и още стотици и стотици  фолклорни и етно изпълнители, състави, музиканти и ансамбли.

А стотиците класически, джаз, поп, рок, етно, фолк и поп фолк  музиканти и изпълнители, а  огромната „кохорта“ на артистите, които не са на щат, но реализират огромна  част от културния репертоар в страната. Без работа са и всички танцови състави, балети, художници, скулптори,… и мн. мн. други.

И това е само видимата част на културния сектор, а той няма как да съществува без  организаторите на концерти и събития, без продуценти, менажерите, режисьори, сценографи, диригенти, фирмите за озвучителна, осветителна и мултимедийна техника, артистични агенти, импресария, композиторите, поети, текстописци, аранжори, хореографи, корепититори, учители, школи, сценаристи, звукозаписни студия, пиари, дизайнери, стайлинг специалисти и още мноооого и много други, които са пряко ангажирани с целия културен процес.

Всички те, които не са на държавна хранилка  реализират огромния процент от културния сектор по отношение на  репертоар и продукция, а по отношение на икономическата ефективност ситуацията в България е следната: Министерството на културата харчи милиони от бюджета на страната за да съществуват държавните оркестри, състави, театри, филхармонии и пр. и това е много, много хубаво, но в същия момент  за Министерството изобщо не съществува огромния недържавен сектор, който ежегодно внася милиони в държавната хазна и по-важното реално създава по-голямата част от културата във всичките и измерения.

И резултатът е: за държавния сектор- 100% подкрепа, за което хвала, а за „оня другия“ 100% безхаберие, за което един голям……

Много ми се ще тази констатация да се отнася само за миналото и тъжното настояще на културния ни сектор, но….. Да, ама не !! Всеки може да прочете  програмите на партиите искащи да управляват страната и там, дори от кумова срама, няма нито една партия, която да поставя културата като свой приоритет…нито една!!!!

А точно културата е духовната основа и гаранция за просперитета на една държава. Жалко, предстои ни да избираме само от партии, на които и на практика и на хартия изобщо не им пука за културата.

Бог да пази безпросветното и безкултурно бъдеще на  България…. Но понеже това не е работа на Бог  нужно е хората на културата да надигнат глави и глас за да пребъде духовността. Казано е “Помогни си сам и тогава Господ ще ти помогне“.


Атанас Янкулов,  -над 30 години в свободния сектор на културата