Часове след като Джулиан Асандж беше изведен от дипломатическото си убежище в еквадорското посолство в Лондон, страната издаде списък с предполагаеми нарушения, довели до края на седемгодишното пребиваване на основателя на WikiLeaks на нейна територия, пише BBC, цитирана от „Новини Лондон“.
 

Външният министър Хосе Валенсия и вътрешният министър Мария Паула Ромо обвиниха Асандж, че е карал скутер из тесните коридори на посолството, обиждал е персонала и размазвал изпражнения по стените. Въпреки умората на Еквадор от госта в Лондон, мотивите за отнетото му убежище със сигурност са много по-сложни.
 
WikiLeaks вече нервира еквадорските власти по други начини. Според информацията месеци наред Асандж е провеждал съдебни действия срещу правителството на Еквадор, обвинявайки го, че нарушава правата му, като въвежда нови по-строги правила за живеене в посолството. Еквадорски съдия отхвърли твърденията му миналия октомври.
 
В Кито, столицата на южноамериканската държава, се подразниха и от подкрепата на Асандж за движението за независимост на Каталуния. Външното министерство на Еквадор го предупреди да се въздържа от изказвания, които биха могли да влошат отношенията на страната с другите, включително с Испания.
 
Съвсем наскоро WikiLeaks публикува туит, който подсказва за корупция по високите етажи на еквадорските власти, в която е замесен и държавният глава Ленин Морено. Името му попадна в анонимно регистриран уебсайт с огромно количество изтекли имейли, текстови съобщения и други документи, свързани с личния му живот.
 
Правителството на Еквадор обвини WikiLeaks за изтичането на документите, станали известна под абревиатурата INA. Затова и случаят се смята за още един претекст за прекратяването на закрилата на Асандж. Самият Морено отрече да е извършвал нарушения, но кабинетът на главния прокурор започна разследване по обвиненията. WikiLeaks отрече всякакво участие в сагата около документите INA, но това не спира Морено да сочи пръст срещу Асандж и създадената от него организация. Асандж няма право да „хаква сметки или лични телефони”, каза Морено пред еквадорско радио миналата седмица.
 
През уикенда министерството на външните работи на Еквадор засили реториката срещу основателя на WikiLeaks. Тогава излезе огнено изявление, отхвърлящо „фалшивите новини, разпространявани през последните няколко дни в социалните медии, много от които се разпространяват от организация, свързана с г-н Джулиан Асандж”.
 
Отношенията помежду им се влошиха допълнително в сряда, когато WikiLeaks свика пресконференция и заяви, че групата е открила шпионска операция срещу Асандж от посолството. Пред репортерите в Лондон, главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфсон заяви, че Еквадор е направил тайни видео и аудио записи на Асандж в посолството, включително на медицински преглед и срещи със юридически представители.
 
„Най-голямото предателство“
 
Асандж е австралиец, но през 2017 г. получи еквадорско гражданство. По-малко от 24 часа след пресконференцията на WikiLeaks то му бе отнето, след което служители на посолството поканиха британската полиция да го изведе от там.
 
Движенията срещу WikiLeaks не бяха ограничени само в Лондон. В Еквадор министерството на вътрешните работи обяви, че е арестувало „близък сътрудник” на Асандж на летището в Кито, докато се готвел да лети до Япония в четвъртък. Става дума за Ола Бини, шведски разработчик на софтуер, който според министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо е посещавал няколко пъти Еквадорското посолство в Лондон.
 
Ромо заяви на пресконференция в четвъртък, че Бини, Асандж и WikiLeaks се опитват да дестабилизират правителството на Морено. Тя обвини Бини, че е работил с Рикардо Патиньо, който е бил външен министър по време на правителството на бившия президент Рафаел Кореа (човекът, дал убежище на Асандж).
 
„В продължение на няколко години един от ключовите членове на организацията WikiLeaks и човек, близък до Асандж, живее в Еквадор”, каза Ромо на пресконференцията. Кореа каза пред CNN в четвъртък, че решението на неговия наследник да отмени статута на убежище на Асандж е „може би най-голямото предателство в историята на Латинска Америка”. Дори да е хипербола и каквато и да истината, историята на бурните 2 488 дни на Асандж в еквадорското посолство още не е приключила.