Действащите министри, които са избрани за депутати, сега ще трябва да положат клетва, а след това да излязат от парламента, за да изпълняват длъжностите си в изпълнителната власт. На тяхно място ще влязат следващите в листите.


След като бъде избран новия кабинет, министрите ще си заемат местата в заседателната зала, а заместващите ги в листите ще отпаднат от парламента. Това заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков по Нова телевизия.

Той заяви, че ако не се забързат партиите, за да сформират правителството, кабинетът Борисов може да остане на власт до 2 месеца.

Чакаме президента да обяви кога ще се събере новия парламент, след това започва рулетката – връчва се първи мандат, после втори мандат, после държавния глава може да избере на кого да даде трети мандат, ако дотогава няма кабинет. Всичко това може да се проточи по закон до 2 месеца, каза Ненков.

При вариант, че се стигне до нови избори и назначаване на служебен кабинет, това означава, че Борисов и министрите му могат да останат в кабинетите си до средата на юни.  

Според Ненков през есента е имало шанс да бъдат приети поправките за създаването на Велико Народно събрание, но сега няма вариант това да се случи.

Бившият конституционен съдия каза, че няма пречки едно от исканията на партията на Слави – мажоритарен вот за всички депутатите в два тура да бъде гласуван и в обикновено народно събрание.

Румен Ненков не вижда много нови лица в току-що избрания парламент и подчерта, че би подкрепил всеки млад човек с идеи, които водят до положителни промени.

Ненков заяви, че у нас темата за корупцията се преекспонира. "Търсихме подкрепа отвън. От хора, които дори не са достатъчно чисти. Те също са имали проблеми. Единият от представителите на американския Сенат, който е председател на комисията Външна политика - той е връщал получени дарения, които не ги е декларирал. Имало е събрано голямо жури и с малко гласове не е достигнало той да бъде предаден на съд", каза Ненков. 

Нашите проблеми с корупцията са много различни от техните, подчерта той.

"В предизборната кампания имаше много флашки, много видео, но никой не казва кой ги прави, кой плаща за тях, къде се съдържат. От моя гледна точка, като съдия, това са нулеви доказателства", каза още Ненков. 

Независимо че е баща на един от депутатите на ГЕРБ, той заяви, че когато има проблем, винаги е критикувал управляващите.

Припомни, че е изразил ясно позицията си, че не може един човек да стане от милионер милиардер с това, че възрастни хора търкат билетчета (визирайки Васил Божков), а в същото време да има ущърб за бюджета и изказването му е било последвано от оставка на финансовия министър.

Критикувал съм и главния прокурор. Грешка беше акцията в Президентството, заяви Ненков. Според него не е била правилна и реакцията на Радев с: Мутри вън. Противоконституционно е било и блокирането на кръстовища, защото се ограничаваха правата ни.

"Това го отчитам като грешка. Да излизаш без да казваш кои са мутри. Мутрите не са ли онези, които с луксозни автомобили нарушаваха Конституцията и задръстваха движението по София. Много конституционалисти, но никой не каза, че това е противоконституционно.

Границата на индивидуалната конституционна свобода, е там, където започва свободата на другия човек. А къде останаха християнските ценности? Аз съм възпитан от баба ми да изяждам и последната си хапка, а тук се хвърляха яйца и риба по сгради, свързани с българската история", каза още Ненков.

Ненков заяви, че не е голям оптимист, защото в НС се връщат добре познати лица, излезли за кратко от политиката.

"Кое е новото лице в политиката, в парламента се връщат добре познати лица. Просто те бяха излезли временно пот политиката. Бих подкрепил всяко ново интелигентно лице, което каже как ще се бориш с корупцията, как ще направи здравната реформа, реформата в образованието, съдебната власт", коментира Ненков.