Действията, които се предприемат до момента, не предполагат намаляване на напрежението, преди всичко от украинска страна. От друга страна Русия продължава да държи корабите и моряците. Обявяването на военно положение в Украйна – това е сигнал, че не се търси диалог и комуникация”.  Това заяви депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

„Ако търсим деескалация, трябва да има директна комуникация и желание на двете страни да се търси решение на проблема”, заяви Вигенин пред Нова телевизия. „Би било добър жест от руска страна да пусне корабите и моряците или поне моряците”.

Той коментира още, че регионите, в които живее най-голямата българска общност в Украйна, са във военно положение – Одеска и Запорожка област. „Може да се мине и към мобилизация. Преди няколко години това стана повод за сериозна криза в нашите отношения. Когато има военно положение, законът в Украйна въвежда редица ограничения и дава много възможности на властите да действат директно”, коментира Вигенин.

„България няма интерес от засилване на напрежението в Черно море. България няма интерес от засилване на военното присъствие на НАТО в Черно море. Това ще реши ли проблема? Не! Ще променят ли позицията на Русия? Не! С военно надцакване няма как да решим този проблем. Всички го разбраха, освен, може би, Украйна”, каза Вигенин.

Според него българските политици са подходили достатъчно внимателно в тази ситуация и сега е важно да кажем, че искаме да се търси намаляване на напрежението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ