Моряците, които нарушиха границата с Русия в Керченския пролив и арестувани от граничната служба на ФСБ, са били използвани от властите в Киев, това заяви бившият шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна генерал Николай Маломуж.

По думите му коработите на ВМС на Украйна са влезли в територия, която се контролира от Русия и други варианти, освен задържане на нарушителите с използване на оръжия, просто не са съществували.

"Ако украинските власти съзнателно са избрали за корабите този маршрут и формат на движение, то това е голямо престъпление", добавя Маломуж.

Сутринта на 25 ноември украинските военни кораби "Бердянск" и "Яна Капу" пресичат държавната граница на Русия, нарушавайки членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН по морско право.

Корабите навлизат във временно затворената руска акватория и няколко часа изпълняват опасни маневри, без да реагират на исканията за оттегляне, отправени от руските гранични служби.

И трите кораба са задържани на около 20 километра от руските брегове и на 50 километра на югозапад от обичайното място за преминаване на плавателни съдове по Керченския пролив под Кримския мост.

Във вторник съдът арестува 15 от 24-те моряци, намиращи се на украинските кораби.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ