Вече имаме политическо споразумение за излъчване на правителство и за конституционно мнозинство, което включва ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Компромисите са много, но в крайна сметка ще има ясно про-европейско правителство.

Това написа в профила си конституционалистът Борислав Цеков. Ето какво още казва той по повод обявеното от Николай Денков и Мария Габриел правителство:

"Важно е, че основните фактори, които дирижират в голяма степен политическия процес зад кулисите, си стиснаха ръцете. Събирането в една парламентарна конфигурация на Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, свидетелства за това.

Само част от агитките все още не са наясно какво се случва, но скоро ще започнат поетапно да им дърпат шалтера и да им сменят настройките.

Най-важното сега е новото правителство и конституционното мнозинство: 

- да възстановят функционирането на парламентарната република;

- да изземат външнополитическата инициатива от президента, защото Конституцията не му предоставя такава;

- да провеждат категорична политика срещу руската агресия и в подкрепа на жертвата на тази агресия - Украйна, при пълна яснота "чий е Крим";

- да се проведе разумна съдебна реформа с минимално необходимите конституционни промени, без да се отваря "кутията на Пандора" с волунтаристични идеи за нова конституция;

- да се води политика за ускорено въвеждане на еврото и за подобряване на бизнес-средата и недопускане на повишаването на данъчно-осигурителната тежест, която и без това е висока.

Ще съдим по делата!

И не забравяйте - най-големият разлом е Свободният свят срещу Евразийската автокрация. Това е залогът!"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук