Основна тема на седмицата бяха арестите на висшите служители на МВР. Половин тон колумбийски кокаин, който беше задържан на зеленчуковата борса в „Слатина" през зимата, се оказа в основата на ареста на шефовете в ГДБОП.


Най-висшите антимафиоти се наблюдават от година, като първите сигнали срещу тях са получени още през 2014 г.

Твърденията на обвинителите са, че организираната престъпна група е предлагала чадър на наркоорганизациите и в замяна е получавала пари, като често вместо в интерес на държавата, ръководителите на сектор „Наркотици" са притискали и разследвали конкурентни групировки и умело са прикривали следите си.

„Искам да поздравя прокуратурата за този сериозен удар, защото още като народен представител в мандата ми 2001-2005 г. си спомням, че имах основание да заявя неведнъж от парламентарната трибуна, че наркотърговията у нас се покровителства от определени структури в МВР”, заяви юристът и бивш съветник на президента Борислав Цеков в студиото на „Неделята на NOVA”.

„За съжаление всичко това си остана през годините неразровено, но ето, че 15 години по-късно се посегна на недосегаемите – а именно на ГДБОП, където виждаме за какво е ставало въпрос”, посочи още той.

„Оттук насетне въпросът е, ако се докаже престъпна дейност, тя да издържи в съда”, допълни още Цеков.