Среднощна координирана акция на полицията премахна палатковите лагери и освободи ключовите кръстовища в София, Пловдив и Варна. Има арестувани протестиращи.

"Всеки протест се надява в един момент да може да се представи като жертва. Доста добър тайминг от страна на полицията - в този час на денонощието. Събота и неделя реакцията ще замре, някои хора ще поизчезнат", посочи политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция ''Галъп'' Първан Симеонов.

Относно речта на премиера и конференцията на ГЕРБ политологът смята, че правилният политически ход е бил да се изчака "поривът на атаката".

"Борисов направи странно изявление, това противоречи на политическата логика", каза Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че са възможни предсрочни избори и че се обмислят ходове на правителството без Борисов. Патриотите обаче се обявиха за мандат на правителството с премиер Бойко Борисов до редовните избори през март.

"Ако сега Борисов хвърли кърпата, ще изглежда, че е паднал под напора на протеста, което още повече ще настърви хората. Очевидно Дончев представлява крило в ГЕРБ, което предлага на Борисов да си ходи. Партията май по-скоро мисли за оставане докрай", коментира още Симеонов.

По думите му всички прочувания показват, че има общо желание за промяна и правителството няма висок рейтинг. При Борисов обаче рейтингът бил малко по-добър в сравнение с предишни управления в края на техните мандати.

"Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората. Може би търсим новия голям - на този етап това е Слави Трифонов.

Много хора не вярват в изборите.

С днешната акция Мая Манолова успява да вземе позитив от протестите. Отровното трио се опитаха да направят радикализация на протеста и настройват хора срещу себе си.

Разкрита: Манолова звъня в 5 сутринта на Радев да му се оплаче, от акцията на полицията ВИДЕО

Грешка е идеята, че всеки ден може да протестираш - хората се изтощават и правиш протеста рутина", обясни политологът.

Големият въпрос, според него, е дали и какво ще прави президентът Радев. Симеонов очаква бъдещи действия от държания глава и скорошна развръзка на ситуацията.

"На Борисов не му се иска да си ходи. Така са го обградили протестиращите, че не му дават достоен изход и не му дават да напусне сцената", каза за финал изпълнителният директор на ''Галъп''.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!