„Причините са много и е трудно да се направи оценка за това какво води до тези престъпления. Подобни неща са ставали и ще стават. Ако някой счита, че криминалната престъпност ще спре и няма да я има, то това е несериозно“, това заяви дългогодишния директор на отдел „Убийства“ в полицията Ботьо Ботев по повод банковите обири от последните дни.

„Важно е обществото да направи такива неща, че престъпленията да бъдат в рамките на допустимите норми. Разкриването на подобни деяния е един вид профилактика“, заяви топкриминалистът в сутрешния блок на БНТ.

„Субектите, които извършват подобни престъпления, са различни. Социалният им статут е нисък.

Те слагат маските и скриват лицето си. От тук нататък може да ги идентифицираме само по телосложението им“, допълни той.

„Аз мисля, че тези банкови обири, както са извършени, са направени от дилетанти, които са неподготвени и несериозни като действия, начин на организация и изпълнение.

Квалифицирани бандити от миналото са създавали сериозни проблеми за разлика от тези от последните дни.

Понякога обикновените деяния са по-трудни за разкриване“, заяви Ботьо Ботев.

По думите му притеснителен е общественият статут на самите извършители на банковите обири от последните дни.

„От практиката си, която имам, не помня в рамките на 3-4 дни на територията на един регион като София, да са ставали подобни престъпления за толкова кратко време.

Може би целта на подобни деяния е да се създаде проблем на държавата и да се взриви общественото мнение“, каза топкриминалистът.

Той изрази мнение, че нещо в организацията на банките куца, защото не са взели съответните мерки за охрана.

Той коментира и масовите акции срещу битовата престъпност, които бяха подети от главния прокурор Иван Гешев. БЛИЦ припомня, че вчера обвинител номер едно на България се зарече, че спецоперации ще има всеки ден из различни части на страната.

„Битовата престъпност винаги е бил голям проблем. Това е един бич за обществото, защото посяга на по-беззащитните хора. Това е сериозен проблем, по отношение на които винаги службите за сигурност са се отнасяли сериозно“, заяви Ботев.

Той предрече, че повечето от престъпленията, които станаха последните дни, ще бъдат разкрити. Въпреки това топкриминалистът заяви, че е възможно извършителите изобщо да не са от региона, където са извършили престъплението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!