Укриващият се от българското правосъдие хазартен бос Васил Божков, известен като родния Ел Чапо заради десетките обвинения за престъпна дейност, се включи за пореден път от Дубай. Днес той насочи троловете си в хвалби на задкулисието след малката му победа над държавността, пише "Монитор". 

Божков е определил Петровден, за да похвали Специализирания наказателен съд, който оправда разградския бизнесмен Иво Прокопиев, посочените от него министри на финансисте и енергетиката в кабинета "Борисов" 1 - Симеон Дянков и Трайчо Трайков и ръководството на фирмата му "Булброкърс" по обвиненията, че са нанесли щети на хазната за над 20 млн. лева с манипулираната продажба на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕVN.  

За разлика от други дни, когато на мушката на Ел Чапо са държавни ръководители, днес на престъпният бос му е милно за Черния лебед на Темида - съдия №1 Лозан Панов, който успя през последните години да прокара навсякъде пипалата на октопода, за да може задкулисните босове да се чувстват недосегаеми за престъпленията си.

Явно Божков разчита на Панов, когато дойде часа на правосъдието, също да получи оправдание за престъпленията си, както и да не върне милионите левове дължими на хазната.

Припомняме, че с присъдата си по делото вчера съставът на спецсъда с председател Вилислава Ангелова обяви за невинен Прокопиев за това, че от март до декември 2011 г. умишлено е улеснил да превиши валстта си като министър с цел да набави облага за "Булброкърс" - над 1,2 млн. лева консултантски хонорар като инвестиционен посредник за продажбата на 33% от държавния дял на EVN България, с което според прокуратурата е нанесъл вреди за близо 7,5 млн. лева.

За невинни бяха обявени и всички останали подсъдими. Симеон Дянков за това, че в съучастие с Прокопиев е превишил властта си като министър, подпомагайки "Булброкърс" да стане консултант по сделката.Енергийният министър Трайчо Трайков също бе обявен за невинен за това, че не е положил грижи за повереното му имущество и управрение на капитала с държавно участи, от което са последвали вреди от 31 млн. лева.

Макар в съдебната зала да бяха представени доказателства и експертизи, че дружеството на Прокопиев "Булброкърс" умишлено е манипулирало търга за акциите на EVN- България в полза на купувача EVN, занижавайки цените им, за невинни бяха обявени и тримата подсъдими от брокерската фирма.