След като направи безпрецедентна кампания за очерняне на страната и използва най-брутално медиите си за натиск върху правосъдието, разградският бизнесмен Иво Прокопиев продължи да наглее и в съдебна зала, пише "Монитор".

"Всички, които ме пишехте подсъдим, сега ме пишете оправдан. Това дело беше абсурдно", позволи си да дава указания той на журналистите, явно забравяйки, че извън изданията му, свикнали да работят единствено и само по опорки, медиите в страната са свободни и не пишат по нареждания.

Разградският бизнесмен не пропусна и днес да използва журналистите от изданията си като щит, като буквално бе построил всички им в съдебната зала и пред сградата на спецсъда. Те самите пък показаха колко са независими като посрещнаха оневинителните присъди с аплодисменти.

Макар нито делото EVN, нито останалите производства, водени срещу Прокопиев, да имат нещо общо с издателската му дейност, той изгради цялата си защитна кампания, с която бомбардира публичното пространство и у нас, и навън върху фалшивите твърдения, че бил подложен на репресия заради политиката на медиите си. 

Пикът на кампанията бе непосредствено преди произнасянето на присъдите - в петък, и в събота, когато организира натиск по сицилиански върху съдебната власт и върху самата държава.

В истеричната атака впрегна не само всички части от "мейнстрийма си", но и ползва натиск отвън, лансирайки откровени лъжи.

Така, от позициите в негова защити от няколко задгранични организации лъсна, че явно удобно е пропуснал да спомене зад граница, че никой у нас не разследва т.нар „издателска“ дейност на каолиновия цар на приватизацията.

Причината Дамоклевия меч на правосъдието да виси над главата му е участието му в престъпната приватизация у нас като любимо протеже на задкулисния ментор на бизнесмена Иван Костов.

Че Прокопиев трудно може да бъде наречен „независим“ издател, бранещ свободата на словото стана ясно и от позиция на на „Икономедиа“ в навечерието на обявяването на присъдите, в която фактите бяха сериозно пренебрегнати за сметка на манипулациите.

Така например в нея се твърдеше, че бил съден за изказване на сбирка на Тристранния съвет, въпреки че е подведен под отговорност като основна фигура в сериозна плетеница от обвързаности, която години наред смуче държавата.

Друга от лъжите, лансирани от Прокопиев и присъдружните му издания и намерили място в чуждестранни позиции в негова защита бе, че едва ли не съдът много бързал да приключи делото и затова пледоариите са били изнесени в събота.

За шиканирането на процеса от адвокатите не бе отворена и дума. Явно свободната журналистика на каолиновия крал не е фен на истината, иначе нямаше как да пропусне и друг важен факт.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!