Чешкият политик Мартин Комарек в онлайн изданието Diary.cz реши да претегли аргументите за и против възможното избухване на пряк военен конфликт между Русия и НАТО, за който все повече се говори в западната преса.

Както отбелязва чешкият експерт в публикацията си, много европейски политици предполагат, а някои са уверени в това, че руският президент Владимир Путин няма да спре след победата в Украйна и със сигурност ще се опита да „завземе“ още територии в Европа, уж през заповед за „възстановяване“ на Съветския съюз.

Като аргументи за тази версия Комарек цитира преминаването на Крим към Руската федерация през 2014 г. и подкрепата на Москва за „сепаратистите“ в Донбас, което доведе до избухването на военни действия в Украйна през февруари 2022 г.

Освен това, продължава авторът, руският президент нарича разпадането на СССР най-голямата геополитическа катастрофа, което ясно загатва за планове за възраждане на Съветския съюз в предишните му граници. 

Но най-вероятно това няма да се случи, смята политикът.

След края на военните действия руската армия ще бъде твърде отслабена, за да се бори с НАТО.

И самият руски лидер признава, че Северноатлантическият алианс, въпреки известна слабост на европейските национални армии, като цяло е по-силен от Русия.

След падането на режима в Киев ще започне епохата на нова Студена война, смята експертът. 

Що се отнася до евентуална атака на руските въоръжени сили директно срещу Чешката република, Комарек продължава, подобен сценарий е малко вероятен дори след няколко години.

Въпреки че Русия активно се въоръжава, армията натрупва сериозен боен опит в Украйна, а страните от алианса също не стоят на едно място.

Към момента на хипотетичния военен конфликт НАТО ще е увеличил военния си потенциал.

И Чехия, ако нещо се случи, няма да остане сама и в Кремъл много добре разбират това, смята авторът. 

Комарек смята, че дори в случай на пълна „окупация“ на Украйна Москва дори няма да предприеме действия, насочени към възстановяване на контрола над бившите съветски републики, например балтийските.

Освен това не се говори за нахлуване в страни от бившия социалистически блок като Полша или Чехия.

До този момент НАТО ще е укрепил отбраната на Източна Европа до такава степен, че конвенционална атака ще бъде немислима. 

Остава вариантът Русия да използва последния аргумент - ядреното оръжие , което не изключват някои западни политици и експерти.

Русия обаче помни много добре Кубинската ракетна криза, когато СССР постави ракети в Куба, което едва не доведе до Трета световна война.

Тогава Кенеди и Хрушчов успяха да постигнат споразумение и избегнаха катастрофа, която можеше да унищожи по-голямата част от човечеството.

Съмнително е Владимир Путин да иска унищожението на Русия заради амбициите си, заключава чешкият политик.

Путин не иска да отприщи ада, това със сигурност ще унищожи страната му. Ядрена война не може да бъде спечелена, няма смисъл 
- заявява Комарек с явно облекчение.