Руското външно министерство разработва планове за отслабване на западните противници, включително Съединените щати, и използване на войната в Украйна за оформяне на глобален ред без американско господство, се казва в таен документ на руското външно министерство.

В секретно допълнение към официалната и публична „Концепция за външната политика на Руската федерация“ министерството призовава за „настъпателна информационна кампания“ и други мерки, обхващащи „военнополитическата, търговско-икономическата и информационно-психологическата сфера“ срещу "коалицията от неприятелски страни", водена от САЩ.

„Трябва да продължим да коригираме подхода си към отношенията с неприятелски държави... Важно е да създадем механизъм за търсене на уязвими места в тяхната външна и вътрешна политика, за да разработим практически стъпки за отслабване на противниците на Русия“, се казва в документа от 2023 г. , който е предоставен на The Washington Post от една от европейските разузнавателни спецслужби.

Тайното допълнение, датирано от 11 април 2023 г. използва много по-рязък език от показваната открито външнополитическа концепция и твърди, че Съединените щати водят коалиция от „неприятелски страни“, целящи да отслабят Русия, защото Москва „представлява заплаха за глобалната западна хегемония ."

В документа се казва, че изходът от войната в Украйна "до голяма степен ще определи формата на бъдещия световен ред".

Концепцията за външна политика на Руската федерация, публикувана на 31 март 2023 г. и одобрена от руския президент Владимир Путин, използва меки дипломатически формулировки, като призовава за „демократизация на международните отношения“, „суверенно равенство“ и укрепване на позициите на Русия на световната сцена.

Макар че концепцията също така обвинява Съединените щати и „техните сателити“ в използването на украинския конфликт за ескалиране на „дългогодишни антируски политики“, тя също така заявява, че „Русия не се смята за враг на Запада... и няма лоши намерения към него.

Русия се надява, че Западът "ще признае безсмислието на своите конфронтационни политики и хегемонистични амбиции и ще приеме сложните реалности на един многополюсен свят", се казва в публичния документ.

В изявление руското външно министерство заявява, че не коментира „наличието или липсата на вътрешни документи на министерството“ и напредъка на работата по тях.

„Можем да потвърдим, както многократно сме заявявали на различни нива, че сме решени да се противопоставим решително на агресивните стъпки на колективния Запад като част от хибридната война, отприщена срещу Русия“, допълват от министерството.

Създаването на Концепцията за външна политика и секретно допълнение към нея последва призив към руски учени с предложение за разработване на политика. 

Други части от политическото предложение, което също беше предоставено на The Post, призовават Москва да разпали конфликт между САЩ и Китай заради Тайван, за да сближи Русия и Китай, а също така и да „ескалира ситуацията в Близкия изток около Израел, Иран и Сирия, за да отклонят вниманието на САЩ към проблемите в този регион."

Превод и редакция: БЛИЦ