Премиерът Кирил Петков има намерение да вдигне ветото на Скопие за ЕС преди РС Македония да спре антибългарската кампания.Това заяви пред “Труд” политологът Слави Василев, който беше за кратко в екипа на президента Румен Радев по време на първия му мандат.

Василев допълни, че това е основание за притеснение.

“Аз повдигам тези притеснения публично, защото това е нередно и неправилно, а е голяма вероятността Кирил Петков да вдигне ветото преди македонската страна да гарантира за правата на гражданите с българско самосъзнание в РС Македония, да се впише в тяхната конституция”, посочи Василев.

Пак изненада: Ковачевски твърди, че вече се подготвят документи за вдигане на ветото

“Ако българското правителство пренебрегне това и вдигне ветото преди тази сложна процедура в македонската вътрешна политика да се осъществи, това би било огромен проблем”, категоричен беше Слави Василев.

“Публичните изяви на министър-председателя са достатъчни, за да заключи човек, че по-скоро такава е неговата теза и намерения. Това е желание да се подходи прагматично към един въпрос и един проблем, който не може да има подобно решение”, смята още Слави Василев.

Пак изненада: Ковачевски твърди, че вече се подготвят документи за вдигане на ветото

“Притесненията, които изявленията на министър-председателя будят в мен и в други хора, са продиктувани от обстоятелството, че задълбочаваме двустранните икономически връзки, които апропо почти не съществуват между София и Скопие, тъй като икономиката на София е ориентирана предимно към Атина и Белград, а не към Скопие”, аргументира се още Василев.

По думите му дори и да се развият внезапно двустранни отношения, това не може да бъде за сметка на историята и няма как едното да компенсира другото. “Няма как София да си позволи да пренебрегне една част от своя народ, която е останала извън граници”, каза Василев.

“Историята не е материя, която може да се подложи на тълкуване.

Историята е такава, каквато е - до 1944 г. сме били един народ, всички документи и факти говорят за това. Международната политика и ходът на събитията след Втората световна война са предопределили събитията в Югославия и Македония се заражда не като географско понятие, а като етническо, което до 1944 г. не е съществувало.

Смятам, че тези факти не могат да бъдат тълкувани по никакъв друг начин, а позицията на Кирил Петков нюансира на това обстоятелство”, посочи още той.

Преди дни, когато президентът на РС Македония Стево Пендаровски проведе среща със забранената у нас ОМО Илинден, Румен Радев отправи критики към колегата си в Скопие.

Но веднага Кирил Петков заяви, че в двете държави има сили, които не искат РСМ да бъде в ЕС, “защото не ни мислят доброто”. “Да не се оправдаваме с чужди страни и сили. Какво е направил президентът на РСМ няма да коментирам. Това зависи от премиерите на двете държави”, каза Петков.