Продължаваме промяната започва с реформи в Антикорупционната комисия с издигането на Бойко Рашков начело на органа. Това е драстично разминаване с приоритетите на гражданите. Това не са приоритети за управление на държавата през следващите 6 месеца, а такива за предизборна кампания. Това заяви социологът Юрий Павлов в студиото на "България сутрин".

По думите му важните аспекти за гражданите са повишаващите се цени и ниските доходи. Според него впечатление в случая прави неграмотността на цялата политическа класа.

"Вие можете да имате едно, две или три неща, които да са преди всички останали, а не 17. Осем са приоритетите на "Продължаваме промяната", четири на БСП и 5 на "Демократична България". Това е абсурдно от граматическа гледна точка", категоричен бе той, като допълни кои са конкретните сектори, които управляващите планират да реформират, ако отново са на власт.

"Ако погледнем приоритетите на БСП - те са свързани със здравеопазване, образование и възстановява на икономиката - това, от което хората се вълнуват", поясни Павлов. "Продължаваме промяната" се съсредоточават върху това министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, а "Демократична България" върху въвеждането на конституционни промени, което по мнение на социолога е несериозно, имайки предвид, че не разполагат със 120 депутати.

"Управленското мнозинство и най-вече "Продължаваме промяната" живеят в политическо фентъзи, борят се с митични чудовища, задкулисието и мафията. То не съответства на реалността. През целия си властови период обаче те така и не назоваха тези чудовища", коментира политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR. Тя подчерта, че Бойко Рашков е силно политическо острие, заради което идеята правосъдието да бъде независимо се размива.     

Тя е на мнение, че Асен Василев едва ли ще стои по-убедително от Кирил Петков като премиер по две причини.

"Първо, защото вероятно няма това мнозинство, което заставаше зад Кирил Петков като министър-председател. Чисто идейно и чисто количествено вече липсва това мнозинство. Второ - това е един изключително лош компромис, който "Продължаваме промяната" правят. Те всъщност поднесоха главата на Кирил Петков на Корнелия Нинова", смята политологът.

По думите ѝ от "Продължаваме промяната" залагат на една сравнително успешна краткосрочна стратегия, тъй като говорят за 6 месеца управление, което би било изгодно на всички. Така управляващите в оставка ще могат да довършат реформите, които обещаха, а опозицията "ще натрупва все повече легитимност, за да се върне властта". Според Андреева изгода има и президентът Румен Радев, който макар и чрез изказване на своя вицепрезидент Илияна Йотова все пак пожела успех на Асен Василев.

Социологът Юрий Павлов изрази убежденията си, че всички трябва да се притесняват от служебен кабинет на Румен Радев, освен проруски настроените.

"Това е една от причините, поради които привикването на депутати по този начин, е по-малкото зло в сравнение с предсрочните избори", обясни той. Експертът обобщи, че при евентуален предсрочен вот електоралната картина след второ място няма да се промени, но с едно изключение - ИТН ще бъде на ръба на влизането и вероятно при едни следващи избори няма да премине бариерата.

"За сметка на това ще участва партията на Стефан Янев, "Възраждане", които ще имат гласове, сравними с тези на БСП и ДПС. В един следващ парламент, сегашните управляващи няма да имат 109 депутати, а около 100 максимум, ГЕРБ и ДПС няма да имат 93 депутати, а около 100. Останалите 40 ще бъдат от "Възраждане" и "Български възход", прогнозира Павлов.  

От своя страна, Цветанка Андреева коментира, че "картината в следващ парламент ще е "фрагментарна, ситуацията и предизвикателствата обаче ще са различни".