Докато текат анализи за бъдещето на отношенията между Русия и САЩ, може неочаквано да се окаже, че новият американски президент Доналд Тръмп вижда друга голяма страна като свой ключов съюзник. В първия ден от мандата си той проведе телефонен разговор с Нарендра Моди – премиерът на Индия, който се оказа един от първите световни лидери, с които Тръмп се свързва в качеството си на президент. Това се посочва в коментар на журналиста Сийма Моди от CNBC.
В официално съобщение от Белия дом във вторник се казва, че Тръмп и Моди „са обсъдили възможностите за засилване на партньорството между САЩ и Индия в обширни сфери като икономика и отбрана”.
 

Източници, близки до индийския премиер, твърдят, че разговорът е бил съсредоточен върху отбраната. От Белия дом не потвърждават тази информация.
 
Подобряването на отношенията между двете страни е процес, започнат още от президента Барак Обама, чиято администрация вижда в най-многобройната демократична държава в света противотежест на все по-нарастващата сила на Китай. Тръмп може да развие тази връзка много повече.
 
„Чрез последователна политика на администрацията и силната подкрепа от Конгреса, САЩ инвестираха огромни усилия в разширяването на връзките си с Индия в последните години”, заяви Манприйд Ананд, бивш заместник помощник-секретар в американското Бюро за Южна и Централна Азия.
 
Експерти по външна политика посочват, че Вашингтон се нуждаe от Индия като контрапункт на Китай, който доминира все повече в Азия. Тръмп одобрява това виждане, което би следвало да затвърди влиянието на САЩ в тази част от света.
 
„Много американски стратегически анализатори виждат възхода на Индия като естествен балансьор срещу Китай като много полезен за САЩ. В последните около 10 години американската политика в широк план следва тази логика, помагайки за затягането на връзките с Индия и предлагайки безпрецедентно сътрудничество в областта на ядрената енергетика за мирни цели и съвместното развиване и производство на технологии за отбрана, като в същото време иска твърде малко в замяна”, смята Саша Райзър-Козитски, анализатор в консултантска фирма за Европа и Азия.

Превод и редакция: БЛИЦ