Инспекторатът към Висшия съдебен съвет би следвало да се заеме с апартамента на шефа на ВКС Лозан Панов. Това предложение отправи депутатът от ОП Емил Димитров-Ревизоро с аргумента - да няма после упреци, че законодателната или изпълнителната власт се меси на съдебната. 

"Инспекторатът на съдебната власт трябва да прецени какво да прецени какво да направи или самият Висш съдебен съвет, все пак той е един от тримата големи, коментира депутатът от ОП и член на правната комисия. "Ние сложихме този регистър да бъде в Инспектората на съдебната власт, за да не излезе, че КПКОНПИ се опитва по някакъв начин се опитва да въздейства или да тормози представители на съдебната власт. Сега инспекторатът да бъде така добър да си свърши работата", призова Ревизоро с уговорката, че това не е упрек към тях, защото пък било възможно вече и да работят по казуса. "Той /б.а. - Лозан Панов много неща неправилни направи. Първо се опита през НПО-та да овладее цялата съдебна власт, на мен така ми се стори, и само главният прокурор тогава даде отпор - не се получи по този начин. Като цяло сега тук говорим и за декларации какво имаш и къде живееш. Смятам, че си го е спестил", припомни той за неподадената имуществена декларация от шефа на ВКС.

СЕНЗАЦИОННИ ДОКУМЕНТИ В БЛИЦ! Подсъдими олигарси в паника! Бранят с фалшиви новини скандалната сделка с апартамента на жената на Лозан Панов

На него му се е сторило още, че някои медии умишлено си спестяват и неговия казус покрай скандала с апартаментите. "Ако някой тръгне него да го пита - веднага това е нападане на съдебната власт. Може би ще отиде при президента да обясни", допусна Ревизоро, цитиран от Канал 3. Според него именно среди, които не отстоят далеч от Панов, са тези, които раздухаха скандала, а сега са недоволни, че удря по техен и се чудят как да го скрият.

Според Валери Симеонов моралните хора подават оставки в случая с апартаментите на "Артекс". Лидерът на НФСБ подсети и Лозан Панов да го направи по примера на хората от изпълнителната власт.

Всичко се свежда до морала, защото няма как една сделка, изповядана при нотариус, да се обяви за незаконна. "Видяхте как постъпват моралните хора. Как ще постъпи г-н Панов, е въпрос на негово лично решение. В случая той е в същата група, няма как да бъде отделен. Даже бих казал, че е от най-облагодетелстваните. Защото такава цена на квадратен метър аз не съм чул", отсече Симеонов по повод рекордно ниската цена от 225 евро на квадратен метър за жилището на шефа на ВКС, купено също от "Артекс". "Но когато става въпрос за една мярка, която се прилага по отношение на очакването на обществото от представители на изпълнителната власт, няма нищо нередно и е по-правилно и справедливо и съдебната власт да даде пример в това отношение", смята Симеонов. "Въобще не става въпрос само за един човек, който е пропуснат и на който не се обръща внимание. Има още много други", категоричен е лидерът на НФСБ.

"Въпрос на морал", съгласен е по темата за това дали трябва да подаде оставка и Лозан Панов - депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той напомни за отказа на Панов да подаде имуществена декларация и призна, че ако става дума за последователност в подобни действия, не може да си представи как висш магистрат би имал нагласата да нарушава законите.

"Не знам дали следва да подаде оставка, трябва да питате г-н Панов, но аз се сещам за едни производства, където той не беше подавал декларация. Може би това е една от причините да не подава декларация, нямам представа, но това, което излиза, е притеснително", коментира Хамид. "Няколко пъти сме казвали, че когато нямаш уважение към закона и към НС, защото неведнъж е канен в Народното събрание и не се явява, неведнъж не спазва елементарни изисквания на закона - какво има повече да говорим", отсече юристът от правната комисия. Евтино закупеният апартамент пък си обяснява с факта, че "може би защото е кум и затова е получил по-голяма отстъпка от останалите". "Мечо Пух е казал - на този свят няма нищо по-хубаво от гърненце с мед, освен две гърненца с мед. Това е Мечо Пух", заключи Хамид.