За България ще е изключително трудно до 8 декември да постигне с дипломация влизането ни в Шенгенското пространство. Това коментира в ефира на България Он Еър експертът Димитър Гърдев. Според него България ще трябва да изчака поне една година преди да има нов шанс да влезе в Шенген.

Експертът по международни отношения определи като изненадващо решението на нидерландското правителство да ни изолира от Румъния и Хърватия за влизането в Шенген.

"Тези две аргументации, с които излезе външният министър, че всъщност България не отговаря на изискването за борба с корупцията и второто което е, че не сме отговорили на техническите изисквания - Шенген не е само корупция, тя е процес, който е постоянен и е за всички държави членки, които ще търсят мерки. Това не може да е основен аргумент", коментира Гърдев.

Според експерта по този начин Нидерландия се опитва да реши нейни проблеми.

"Нидерландия се опитва да излезе от капана, в който се вкара сама, а именно - да остане в пълна изолация. Тъй като всички останали държави, които знаете, че имаха резерви, в последния момент оттеглиха аргументите си срещу членството ни", припомни експертът по международни отношения.

Ако все пак на 8 декември страната ни стане част от шенгенското пространство, ще може да получи допълнителни средства, с които да укрепи границата си, за да се спре мигрантския натиск.

Копирано от standartnews.com

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук