Попълнете търсена ключова дума или фраза

Докога бандитите ще имат повече права от прокурорите в България?

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/dokoga-banditite-shche-imat-poveche-prava-ot-prokurorite-v-blgariya_news713326.html Blitz.bg София, България 05 Дек. 2019, 17:46 6910 прочита 0 коментара
Оказа се, че криминален престъпник с присъда от близо 18 години затвор е завел дело за клевета срещу главния прокурор Иван Гешев. Рецидивистът се почувствал засегнат от публичното споменаване на прякора му и незабавно пуснал жалба срещу висшия магистрат, непосредствено преди той да бъде избран за обвинител номер едно.

Скандалното обстоятелство дава много поводи за размисъл в затлачения от безброй остарели текстове Наказателен кодекс.
 

 
Едва ли има държава в целия Европейски съюз, в която осъдени за отвличания, грабежи и участие в мутренски групировки лица да имат правна възможност да се разправят с хората, които са им повдигнали обвинения.

Безобразната вратичка в закона идва да покаже, че овехтелият НК незабавно трябва да бъде коригиран и модернизиран към съвременните обществени реалности. България в лицето на правителството, главния прокурор, МВР и службите за сигурност си е поставила амбициозната задача да постави мутрите на колене и да запрати похватите им в черните хроники на 90-те години.

Доказателство за това са немислимите допреди години арести на влиятелни бизнесмени, за които има безспорни доказателства за съпричастност към тежки икономически и финансови престъпления.

Особено активна е прокуратурата, която има смелостта да привлича към наказателна отговорност мултимилионери, които действаха като своеобразен октопод за присвояване на огромни средства от държавната хазна под формата на укрити данъци.

Същата тази прокуратура, която е обвинявана от олигархичните медии, че била безконтролна, сега е излязла на терен, за да въздаде справедливост и да накаже крадците и убийците, което прави още по-наложително премахването на абсурди като дела срещу магистрати от клиенти на съдебната власт.

В противен случай ще станем свидетели на поредния хаос, в който ще потънат денонощните усилия на почтени магистрати, които имат куража да изправят на подсъдимата скамейка бандитите.

Нали не искаме да ни се надсмиват самодоволни мутри, когато чуят, че са оправдани, въпреки железните доказателства, само защото писаният през 1968 година Наказателен кодекс ги е облагодетелствал?
 
Ивайло КРАЧУНОВ
 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам